BeLux Blog

IT security is ook een individuele verantwoordelijkheid

We springen, samen met Bart Tommelein, op de barricades als het om de privacy-instellingen van Facebook gaat en huiveren wanneer kinderfoto’s van Pinterest op koffiekoppen worden verkocht. We willen beschermd worden en willen niet dat malafide organisaties onze gegevens verspreiden of gebruiken. Tegelijk zijn er slechts weinigen die zich de moeite getroosten om de overeenkomsten te lezen en de privacy-instellingen volledig onder de knie te krijgen. Online beveiliging – en misschien ook wel privacy – lijkt nog steeds iets dat opgelost moet worden van bovenaf. Zo gaat het ook binnen bedrijven.
(more…)

Tags:,

Alexander goes Digital: het zit goed met de agenda, nu nog de uitvoering

Hoog politiek bezoek op het Beltug VIP event deze week. Vice-Eerste Minister voor Digitale Zaken en Telecom Alexander Decroo kwam zijn Digitale Agenda toelichten. En dus spitste ik de oren, want de voorbije jaren ontbrak het ons toch een beetje aan een échte digitale agenda. Vanzelfsprekend was ik benieuwd hoe wij konden bijdragen aan zijn plannen.
(more…)

Tags:, , , ,

Houdt uw beveiligingsbeleid rekening met het nieuwe werken?

De meeste bedrijven hebben zich aangepast aan het nieuwe werken, bleek vorig jaar uit het Connected World Technology Report van Cisco, een wereldwijd onderzoek dat peilt naar de impact van technologie op onze manier van leven. Meer dan de helft van de respondenten is zo goed als altijd beschikbaar voor het werk en het gros van de respondenten gaf aan dat smartphones de belangrijkste werktoestellen worden voor medewerkers. In 40% van de bedrijven mogen medewerkers met eender welk toestel verbinding maken met het bedrijfsnetwerk om hun job uit te voeren. Eén respondent op vier liet weten te mogen thuiswerken.
(more…)

Tags:, , ,

Eén medewerker op zes ervaart security als rem op innovatie

Tegenwoordig lees ik elke week wel een nieuwtje over een Belgische start-up die vers geld ophaalt om zijn product verder te ontwikkelen of nieuwe markten aan te boren. Geweldig voor onze regio en thumbs up voor iMinds en consoorten. Blijven innoveren is belangrijk, want voor elke start-up die doorbreekt is er wel een gevestigde waarde die in de vergetelheid sukkelt. Vraag maar aan Kodak, Nokia, Commodore en Wang Computers, Newsweek of Grundig. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

(more…)

Tags:, ,

Ja, het kan ook anders

Ik herinner mij nog levendig de periode dat ICT-bedrijven kandidaat-medewerkers trachtten te overtuigen met firmawagens en andere incentives. Eentje had het zelfs bestaan om een sollicitatieronde te organiseren in een BMW-garage. Jarenlang moesten teambuildingactiviteiten zo exclusief, zo duur en liefst zo exotisch mogelijk zijn. Maar zoals Hans het ook dagelijks op de radio brengt: het kan ook anders.

(more…)

Hoe slim zijn onze burgemeesters?

Gisteren startte de tweede editie van het Internet of Things World Forum in Chicago. Zowat 1.500 deelnemers zullen er de enorme mogelijkheden bespreken die het Internet of Things, en het Internet of Everything te bieden heeft.

Vandaag maken vooral industriebedrijven gebruik van de mogelijkheden van het Internet of Things, bijvoorbeeld voor de automatisering van productieprocessen. Stilaan groeit ook de interesse vanuit de publieke sector, en daar wil ik het even over hebben. Het past misschien wel in de Digitale Agenda van minister Alexander De Croo.

Bij Cisco hebben we het doorgaans over Internet of Everything (IoE). In tegenstelling tot het Internet of Things verbindt het IoE ook processen, data, en personen. Het Internet of Things “beperkt” zich tot het fysische aspect dat objecten, sensoren, en machines met elkaar verbindt. (more…)

Tags:

Valt er nog iets te beleven in uw voetbalstadion?

Terwijl ik dit schrijf liggen onze Rode Duivels op een massagetafel ergens in het rattenhol van Zenica.
Als u dit leest (wie weet?) hebben ze hopelijk gewonnen, en eens te meer voor spektakel gezorgd.
Want voetbal is sport, spektakel, entertainment, en ook wel een beetje (veel) geld.
In ieder geval gaat er heel wat om in en rondom het voetbal.
Samen met onze nationale trots maakt heel België zich op voor het EK 2020 waar de Rode Duivels wellicht de openingsmatch zullen spelen in een gloednieuwe voetbaltempel.
Er is de jongste tijd nogal wat te doen omtrent voetbalstadia.
Zelf woon ik in het Gentse en ben ik wat trots op de Ghelamco arena, onbetwistbaar het mooiste stadion van België.
Alvast een goede stap in de juiste richting maar het kan veel en veel beter!

Uit een recent onderzoek van Agoria blijkt immers dat bijna negen op tien Belgische voetbalfans vaker naar het voetbal zouden gaan als onze profclubs meer zouden investeren in hun stadioninfrastructuur en fanbeleving.

(more…)

Tags:

Denk na vooraleer u klikt!

Gelukkig zijn we met zijn allen al een stuk voorzichtiger geworden op het internet. We denken al eens na vooraleer we klikken op een link van een onbekende afzender. Maar als onze interesse wordt geprikkeld, lopen we nog altijd een groot risico. En op die manier blijven we zelf de zwakke schakel in de beveiliging van onze bedrijfsnetwerken.

Neem bijvoorbeeld een spectaculair nieuws- of een belangrijk sportevent. Als we een e-mail krijgen met het bericht dat er een Amerikaanse journalist is onthoofd door IS, willen we allemaal meer weten. En als het kan willen we ook graag meteen weten wie als eerste over de meet is gekomen na een etappe uit de Vuelta. Voor u het weet hebt u op de link geklikt. Dat weten de gewiekste cybercriminelen van vandaag natuurlijk ook. Iemand met slechte bedoelingen heeft niet meer dan dat nodig heeft om uw systeem aan te vallen. (more…)

Tags:

Overal veilig

Nog niet zo lang geleden bevestigde een studie van een onafhankelijk onderzoeksbureau, het Amerikaanse NSS Labs, dat onze Advanced Malware Protection (AMP) de snelste en meest accurate software is om bedreigingen op te sporen. Die vormt ook de hoeksteen van onze nieuwe managed security service, waarbij we het beheer van bedreigingen verzorgen voor onze klanten. Vorige maand, op onze jaarlijkse gebruikersconferentie Cisco Live in San Francisco, hebben we enkele uitbreidingen van onze AMP-software voorgesteld, samen met nieuwe oplossingen voor de beveiliging van het datacenter. In het kader van onze beveiligingsstrategie AMP everywhere willen we ‘overal’ malware een halt toeroepen, van nuldagenaanvallen (zerodayattacks) tot langdurige, doelgerichte aanvallen (advanced persistent threats of APT’s). (more…)

Tags:,

BYOD bij Cisco: 50% minder kantoorruimte nodig

Het heeft nog niet echt gezomerd dit jaar. Tegen het einde van de week is er beterschap. Gelukkig maar, want ik werk op zonnige dagen graag al eens thuis. Kan ik na de uren snel de fiets op. En ik ben lang niet de enige. Want een op vijf werknemers werkt dagelijks buiten de eigen kantoorlocatie, blijkt uit een onderzoek van iVOX. U zorgt er dus maar beter voor dat uw bedrijfsnetwerk klaar is voor die ‘nieuwe werkers’. Maar hoe pak je nu zo’n bring your own device -project aan? (more…)

More Posts