BeLux Blog

Aanbevolen post


Beste lezer,
Misschien bent u al enige tijd vertrouwd met mijn schrijfsels. Dank voor de interesse! Na jarenlange trouwe dienst hebben we het vorige blogsysteem de wacht aangezegd, maar geen nood: alle blogposts zijn overgezet naar http://gblogs.cisco.com/be. U hoeft dus niets te missen. Enkel even uw RSS aanpassen als u die had.
Lees verder

BYOD bij Cisco: 50% minder kantoorruimte nodig

Het heeft nog niet echt gezomerd dit jaar. Tegen het einde van de week is er beterschap. Gelukkig maar, want ik werk op zonnige dagen graag al eens thuis. Kan ik na de uren snel de fiets op. En ik ben lang niet de enige. Want een op vijf werknemers werkt dagelijks buiten de eigen kantoorlocatie, blijkt uit een onderzoek van iVOX. U zorgt er dus maar beter voor dat uw bedrijfsnetwerk klaar is voor die ‘nieuwe werkers’. Maar hoe pak je nu zo’n bring your own device -project aan?

Van start met BYOD

Ik merk dat mensen vooral draadloos connectie zoeken met bedrijfsnetwerken, en volgens Cisco’s Visual Networking Index zullen er in 2018 voor het eerst meer mobiele dan vaste internetverbindingen zijn. Zorg dus in eerste instantie voor een goed bedraad en een krachtig draadloos netwerk met voldoende dekking. Stel je de vraag of je overal WiFi nodig hebt, en zo ja, met hoeveel personen tegelijk men verbinding maakt. Auditoria, stadions of conferentiecentra hebben wat dat betreft andere noden.

Naast WiFi willen gebruikers ook verbinding kunnen maken via het vaste netwerk, via het mobiele telefoonnetwerk en van thuis. Traditioneel zijn daar vier beheermodules voor nodig, waardoor je een beperkt zicht hebt op het geheel en het ook voor de gebruiker complexer wordt. Cisco heeft draadloze en bedrade netwerken laten samensmelten in unified access: one policy, one management en one network. Het maakt niet uit waar je bent, je krijgt dezelfde diensten. Vanuit één plek bekijken we met welke toestellen en op welke manier je probeert verbinding te maken en hoe we de beveiliging moeten inregelen. Cisco is daar behoorlijk uniek in.

Investeer ten tweede in een beheermodule voor de beveiliging en het beheer van de netwerktoegang, bijvoorbeeld via de Cisco’s Identity Services Engine (ISE). Want cybercrime stijgt nog elke dag volgens het annual security report, ook van Cisco. Met onze ISE kun je bepalen wie verbinding zoekt met het bedrijfsnetwerk, in welke context dat gebeurt en welke data je wilt vrijgeven aan dat toestel.

Virtueel of fysiek

Cisco biedt BYOD aan in twee smaken: BYOD Smart Solution met routing, switching en ISE dat je ter plekke installeert of in een private cloud. Bovendien kan je kiezen tussen gevirtualiseerde netwerken en beveiliging of hardware. Als je wil integreren met een mobile device manager biedt zo’n klassieke opstelling of private cloud de beste oplossing. Wil je een iets eenvoudigere opstelling, dan kun je kiezen voor draadloze antennes van Cisco Meraki met beheer in de public cloud.

Ten slotte is het belangrijk om goed te analyseren hoe de nieuwe werkomgeving er moet uitzien en desnoods ook een stappenplan uit te tekenen om op een evolutieve manier BYOD te implementeren. Bij Cisco evalueren we zelf doorlopend onze kantoorinrichting en BYOD-beleid. Door de invoer twee jaar geleden van virtuele en ‘flexdesks’ hebben we tot 50% bespaard op kantoorruimte. Reken maar uit!

Welkom!

Beste lezer,

Misschien bent u al enige tijd vertrouwd met mijn schrijfsels. Dank voor de interesse! Na jarenlange trouwe dienst hebben we het vorige blogsysteem de wacht aangezegd, maar geen nood: alle blogposts zijn overgezet naar http://gblogs.cisco.com/be. U hoeft dus niets te missen. Enkel even uw RSS aanpassen als u die had.

Lees verder

Zal het Internet of Everything de lokale overheden redden?

Met het Internet of Everything staan we voor de volgende fase van het internet. Cisco schat dat het Internet of Everything de volgende tien jaar een totale waarde van 19 biljoen dollar zal genereren in de publieke en private sector. Hoe kunnen bedrijven en steden optimaal gebruikmaken van het IoE en de voorspellingen waarmaken? (more…)

Met de auto naar de stad?

Ik zou natuurlijk het openbaar vervoer moeten nemen. Toch riskeer ik het keer op keer om met de wagen de stad te bezoeken. Uit gewoonte en omdat het gemakkelijk is. Of toch zou moeten zijn, want vind er tegenwoordig maar een parkeerplaats zonder eerst een uur te moeten rondrijden. Als het van Cisco afhangt, komt er een einde aan de parkeerellende in onze steden. Ons land onderneemt ook al lovenswaardige pogingen om dat probleem te verhelpen, onze oplossing gaat nog een stapje verder.

Intelligente parkeertechnologie komt een stapje dichterbij dankzij onze samenwerking met Streetline. Die had al een technologie op basis van sensoren die het vinden van een parkeerplaats vergemakkelijkte. De sensoren van Streetline zijn verwerkt in de voetpaden langs de parkeerplaatsen. Die detecteren wanneer een voertuig de plaats bezet of verlaat. Die ruwe informatie communiceren ze via omwegen naar het cloud datacenter van Streetline, die de gegevens verwerkt en beschikbaar maakt via de gratis smartphone-applicatie. Autobestuurders kunnen in real-time de beschikbaarheid van parkeerplaatsen raadplegen.

Cisco doet daar nu nog een schepje bovenop door cameradetectie te introduceren en het parkingsysteem beschikbaar te maken via het Cisco WiFi-netwerk. Cisco’s videodetectie legt de beweging vast van alle wagens in de stad, en stuurt die informatie door naar de bevoegde diensten. Dat kan dankzij onze geavanceerde netwerktechnologie Connected Grid Router, waardoor steden het intelligent parkeersysteem kunnen toevoegen aan hun Smart City-initiatieven.

Steden zoeken manieren om nog meer verbonden te geraken, en op die manier te evolueren naar een connected city. Intelligent parkeren is daar een onderdeel, maar men kan ook andere types sensoren op een modulaire manier integreren in het parkeernetwerk. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de wegtemperatuur- en geluidsensoren. Met onze technologie helpen we steden om de levenskwaliteit van hun inwoners continu te verbeteren. The Internet of Everything maakt dat mogelijk.

SmartCity_CityoftheFuture

Tags:,

Klaar voor de tsunami aan gegevens

We hebben even op de lokale commercialisering moeten wachten, maar uiteindelijk kwam Netflix vorige maand toch met het nieuws dat ze hun diensten ook in België gaan leveren. Netflix streamt films en series over het internet tot in uw huiskamer. Eerder hebben ook de lokale telecomleveranciers gelijkaardige diensten in hun aanbod opgenomen. Het videoverkeer zal ontploffen, zoals we al meermaals hebben voorspeld in onze Visual Networking Index. Netflix neemt in Amerika tussen vijf en acht uur ’s avonds het grootste deel van het internetverkeer voor zijn rekening. We willen met zijn allen steeds meer gegevens consumeren.

In 2008 creëerden we 5 exabytes aan data, wat volgens de huidige standaarden zelfs niet zo overdreven veel is. Het wordt pas angstwekkend als je weet dat we sinds het ontstaan van de mensheid nog nooit zoveel gegevens hadden geproduceerd dan in dat ene jaar. In 2018 zullen we de kaap van 1,2 zettabytes aan informatie per dag overschrijden en de cijfers worden jaar na jaar hallucinanter. Tegen 2025 zullen we dagelijks 100 zettabytes gegevens produceren, dat is het equivalent van 36 miljard jaar aan HD video elk jaar.

Op de figuur kan je zien wat er zoal gebeurt in zestig seconden op het internet. Elke minuut wordt honderd uur aan videomateriaal geüpload op YouTube. 92% van al die gegevens slaan we ook effectief op. Als we op reis gaan, nemen we honderden foto’s, die bewaren we achteraf ook. Vanuit het perspectief van de consument is dat normaal, die opslag kost ons bijna niks.

Bij Cisco investeren we jaarlijks miljarden dollars om steeds snellere en krachtige routers en switches te bouwen en ook onze partners blijven evolueren. Dat komt dus wel goed met die gegevenstsunami. Blijft de vraag wat we met die overvloed aan gegevens doen. De grootste uitdaging van het Internet of Everything is big data. En dan vooral het structureren van die hoeveelheid gegevens, zodat we er zinvolle dingen mee kunnen aanvangen. Want, hoe meer dingen we op het internet aansluiten, hoe meer zakelijke mogelijkheden we zullen ontdekken. En wanneer miljarden dingen communiceren, leren en elkaar helpen, komen we tot innovatie.

GlobalMobileDataTrafficDrivers

Zo installeerde een grote retailer meer dan achthonderd camera’s en sensoren in zijn winkelpunt, rustte ook elk winkelkarretje uit met een sensor. Door videoanalyse weet de retailer wanneer een karretje in gebruik is, hoeveel personen exact aanwezig zijn, enzovoort. De camera’s zijn ook op de winkelrekken gericht, zodat de stockvoorraden automatisch geregeld worden. Maar ze zijn ook in staat om menselijk gedrag te herkennen. Wanneer een consument naar een product kijkt en een verwarde reactie toont, registreert het systeem dat. Het draait allemaal rond een betere ervaring voor de consument en een geoptimaliseerde werking voor de retailer, een heel vrije vertaling van predictive analytics. Meer daarover in deze interessante video over retail van de toekomst.

Dat is IoE in actie, en ik kan nog honderden voorbeelden aanhalen. Als diezelfde retailer duizend winkelpunten opent, genereert hij meer gegevens dan pakweg Facebook doet. Dat vraagt dus om een andere manier van denken op het gebied van IT-architecturen en netwerkvereisten. En dat is wat Cisco doet.

 

Tags:,

Collaboration voor iedereen

Verschillende studies van Gartner, Forrester en Frost & Sullivan tonen aan dat bedrijven constant op zoek zijn naar nieuwe manieren om virtueel te kunnen vergaderen. HD videoconferencing maakt die virtuele meetings efficiënter, medewerkers kunnen immers ook communiceren via lichaamstaal. Bij Cisco hebben we dat goed begrepen. Op Cisco Live stelden we onze nieuwe collaboration-oplossingen voor die bedoeld zijn voor alle werknemers, en dus niet enkel voorbehouden zijn voor de CEO’s van deze wereld. Maak kennis met onze DX70 en DX80.

Collaboration op de desktop
In de zoektocht naar de ideale collaboration-omgeving koppelden we een overvloed aan technologieën met onze desktop PC: voice-only telefoons, webcams, monitors, enzovoort. Het gebruik van al die technologieën voor het uitvoeren van specifieke taken, kost ondernemingen handenvol geld, omdat ze alle soft- en hardware afzonderlijk aankopen. Ook het IT-team is niet gelukkig met die warboel. De nieuwe desktoptoestellen van Cisco bieden een oplossing voor dat probleem. De DX-toestellen hebben de looks van een desktop PC, alle verschillende technologieën zijn er in geïntegreerd.

De toestellen zijn uitgerust met aanraakschermen en brengen alle Cisco- expertise rond HD video, high-end audio en webconferencing samen in één toestel. Dankzij het Android besturingssysteem kunnen andere partijen applicaties ontwikkelen om nog meer tegemoet te kopen aan de wensen van de gebruikers. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de integratie met een CRM-systeem.

De DX80 is uitgerust met Intelligent Audio-technologie, dat er voor zorgt dat hetgeen we zien gelijk is aan hetgeen we horen, omdat de technologie achtergrondgeluiden filtert. Door de Proximity-technologie kunnen gebruikers hun DX koppelen aan hun mobiele telefoon, zodat ze ook daar toegang hebben tot hun persoonlijke contacten en belhistoriek. De toestellen zijn uiterst geschikt voor het gebruik op gedeelde werkplekken omdat ze verschillende gebruikers kunnen “herinneren”. Een gebruiker hoeft enkel zijn logingegevens in te tikken, waarna het toestel zijn instellingen, contactlijsten, geschiedenis,… automatisch opzoekt.

Collaboration in de cloud
Last but not least maak ik u graag bekend met een andere opmerkelijke nieuwigheid. Onze TelePresence- en Webex-oplossingen kent u al, maar wist u dat u beiden nu ook kan combineren? De kracht van TelePresence met de schaalbaarheid en flexibiliteit van Webex brengen we samen in de Collaboration Meeting Rooms (CMR’s). Die voorzien iedereen van een eigen video vergaderruimte in de cloud. Daar kunt u altijd meetings hosten waar iedereen kan aan deelnemen vanop het toestel van hun keuze. Zelfs met een soft client zoals Microsoft Lync kunt u nu deelnemen aan een private cloud meeting.

Collaboration voor iedereen!

 

Tags:, ,

Et alors?

 

Zestien grote bedrijven in Frankrijk willen geen vergaderingen of mails meer na 18.00u. Frankrijk denkt hopelijk toch niet dat het daarmee zijn achterstand tegenover Duitse wagens zal goedmaken, maar dat is een ander verhaal. Overtreders worden waarschijnlijk bestraft met het inleveren van hun smartphone of het ontzeggen van toegang tot het internet. De volgende stap wordt wellicht het installeren van de prikklok voor kenniswerkers. Herinnert u zich nog De Kollega’s?

En ik die dacht dat Frankrijk niet alleen stond voor Egalité en Fraternité, maar ook voor Liberté.
Ik houd van mijn vrijheid. Ik houd ervan mijn eigen leven en mijn eigen werk te “regelen”. Ik houd iets minder van regeltjes, vooral niet als ze onnozel zijn. Zou het kunnen dat de meeste mensen er ook zo over denken?

Uit onze regelmatige interne tevredenheidsenquêtes bij Cisco blijkt juist dat het verstrekken van flexibiliteit aan onze werknemers een doorslaggevende motiveringsfactor is. In ons geval gaat dit hand in hand met het oordeelkundig gebruiken van de nieuwste technologie.

Vandaag zijn onze werknemers én productiever én gelukkiger omdat zij hun werk zelf organiseren: waar en wanneer dat past. En ja, sommigen behandelen hun emails tussen 9 en 10 ’s avonds. Et alors?

Want misschien hebben zij voor 18.00u hun kinderen van school gehaald, en dus niet ‘gewerkt’ tot 18.00u. Et alors?

Misschien heeft diezelfde werknemer dankzij het internet – tijdens de kantooruren nota bene – een of andere belangrijke privéaangelegenheid afgehandeld. Et alors?

Creëer de juiste werksfeer, definieer de juiste taken, beloon de mensen op basis van prestatie, wees best veeleisend maar respecteer uw werknemers, en geef het juiste voorbeeld.

Ik vrees dat men in Frankrijk het verkeerde debat voert.

Tags:, ,

Loon naar werken

 

U weet dat ik veeleer een wielerfan ben, maar keek ik gisteren nog eens met plezier naar Iedereen Duivel. Heel het land lijkt wel uit te kijken naar het WK in Brazilië. De deelname van onze Rode Duivels kun je bezwaarlijk onterecht vinden. Na een voortreffelijke kwalificatiecampagne kregen we loon naar werken. Wel, na een even voortreffelijk jaar maakt Cisco Belux kans om twee Data News Awards for Excellence in de wacht te slepen. En het moet gezegd dat we in beide categorieën sterk werk leveren.

DataNews

Security Solution Award for Excellence
Met de nominatie in de securitycategorie ben ik erg opgetogen. Cisco heeft het voorbije jaar grote inspanningen geleverd om antwoord te kunnen bieden aan de stijgende cyberaanvallen waar bedrijven mee te kampen krijgen. En dat is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Cisco heeft oplossingen voorhanden die die bedreigingen kunnen neutraliseren, schade kunnen identificeren en systemen snel weer operationeel kunnen krijgen. Met Cisco’s Security Intelligence Operation (SIO) en het Vulnerability Research Team van Cisco’s dochterbedrijf Sourcefire scant Cisco nu constant naar hackingtrends, nieuwe malware en andere inbraakpogingen om gepast actie te ondernemen voor, tijdens en na een cyberaanval. Dankzij de overname van Sourcefire bieden we beveiliging van het datacenter en cloud computing, over het netwerk tot en met de toestellen van eindgebruikers.

Eens studie van een onafhankelijk onderzoeksbureau, het Amerikaanse NSS Labs, bevestigde onlangs nog dat onze Advanced Malware Protection (AMP) de snelste en meest accurate software is om bedreigingen op te sporen. Nog niet overtuigd? Wel, bekijk dan het overzicht van de 20 meest recente malware-aanvallen via mail en de tijd die Cisco erover doet om een oplossing te bedenken tegen die aanvallen. In alle twintig gevallen komt Cisco 10 uur eerder dan de andere leveranciers met een oplossing op de proppen.

 

Enterprise Collaborative Solution Award for Excellence
Ook in die categorie doen we het voortreffelijk. In 1998 zorgden wij voor een revolutie door telefonie over IP aan te bieden. Ondertussen hebben wij het meest uitgebreide Collaboration aanbod op de markt met telefonie, unified communications, video-,web- en audioconferencingsystemen, contact center tot TelePresence. Onze visie om zoveel mogelijk gebruik te maken van de IP open standaard is duidelijk de juiste gebleken. Wij hebben tevens uitstekend geanticipeerd op twee van de belangrijkste evoluties van de jongste jaren: Video en Mobiliteit.

Meer en meer starten wij vanuitde ervaring van de eindgebruiker. Onze video endpoints integreren feilloos met bijvoorbeeld uw tablet of smartphone om presentaties te delen, en het videobeeld is niet langer slechts een postzegel groot.Je kan op de tablet tijdens de presentatie ook terugbladeren door de slides en zelfs een foto nemen zodat je achteraf geen week hoeft te wachten op de mail met de presentatie. Ik kan vanuit mijn Salesforce.com onmiddellijk een verbinding opzetten met mijn sales manager om uitleg te vragen, zonder daarvoor een andere applicatie te openen, een chat op te starten en te escaleren naar video.

Edoch, op één punt dienden wij nog serieus te verbeteren. Vroeger kreeg ik nogal eens de opmerkingen omtrent de “look and feel” van onze toestellen: “te Amerikaans”, “te groot”, “te zwaar”…. Ook daar hebben wij een enorme vooruitgang geboekt. Recent hebben wij voor AL onze nieuwe video end points de prestigieuze “Red Dot Award” gewonnen, ook bekend als de Oscars voor de wereld van het design…. http://www.youtube.com/watch?v=ntifl4VnL68

Om al die redenen hoop ik om stiekem beide nominaties te verzilveren op 8 mei. De lijnen zijn ondertussen gesloten, maar we geloven er in!

 

Tags:, , , ,

Het geheel is meer dan de som van de delen

 

Verleden week hebben wij een feestje gebouwd: ons Unified Computing (UCS) viert zijn vijfde verjaardag, en de cijfers overtreffen onze stoutste verwachtingen. Bij de marktintroductie van UCS in 2009 zaten we in een barre economische periode: van de grote IT-budgetten van weleer bleven nog enkele kruimels over. Het was dan ook meer dan logisch dat velen zich afvroegen of het wel het juiste moment was voor Cisco om zich in een nieuwe markt te begeven waarin gevestigde spelers de plak zwaaiden. Vandaag zijn we wereldwijd de nummer twee in x86 blade servers. In Australië zijn we marktleider, in Belux zijn wij nummer twee, en kwartaal na kwartaal winnen wij marktaandeel, tot spijt van wie het benijdt.

De reden van dat succes? Onze visie en de unieke functionaliteiten van UCS, de eerste echte serverinnovatie in jaren.
In 2009 werden veel klanten geconfronteerd met de operationele complexiteit die heerste in datacenters. Niet de complexiteit van individuele technologieën was het probleem, wel de combinatie ervan.

UCS is méér dan een blade server. Klanten krijgen ook het chassis, een switch en het beheersysteem met het pakket. UCS is een architectuur die computing en netwerk verenigt en toegang tot virtualisatie en opslag faciliteert (voor een nog eenvoudigere koppeling met opslag hebben we de geïntegreerde datacentersystemen FlexPod en Vblock). Het geheel is meer dan de som van de delen.

UnifiedComputingSystem

 

Ondertussen hebben we wereldwijd al meer dan 30.000 UCS-klanten en het zijn allerminst kleine visjes. 75% van de klanten behoren tot de Fortune 500 bedrijven. Meer dan 3.850 partners verkopen vandaag Cisco’s UCS, meer dan de helft daarvan is gespecialiseerd in de technologie. Zo slaagden we erin om in amper vijf jaar tijd de tweede positie te bekleden in markt van de x 86 blade servers. Dat blijkt uit het IDC-rapport van februari 2014. Cisco is bovendien ook leider in het Gartner Magic Quadrant voor blade servers.

Hoewel ik het oordeel van Gartner zeker niet onderschat, hecht ik minstens evenveel belang aan wat onze klanten ons vertellen. “Door de keuze voor UCS waren we in staat het aantal servers te reduceren, ruimte te sparen, de operationele kosten terug te dringen en ons energieverbruik met tien procent te verminderen”, kreeg ik gisteren als antwoord. Een mens zou van minder gelukkig worden.

 

Tags:, , ,

De situatie is ernstig maar niet hopeloos…

 

Dat het noodzakelijk is voor bedrijven om netwerken en systemen constant in de gaten te houden en bedreigingen op te sporen, wisten we al. Maar de situatie is ernstiger dan gedacht. Er waren nooit meer internetbedreigingen dan vorig jaar. Liefst 95 procent van de grote bedrijven was in 2013 het doelwit van kwaadaardig verkeer. Dat blijkt uit het Annual Security Report (ASR) dat Cisco in januari publiceerde. Het ASR, aan zijn zesde editie toe, maakt de staat op van de wereldwijde informatiebeveiliging. Samen met dat stijgend aantal bedreigingen, stijgt gelukkig ook het besef dat beveiliging in onze ondernemingen cruciaal is. Hoewel het rapport een somber beeld schetst van de huidige toestand van cybersecurity, moeten we optimistisch blijven en het vertrouwen bij de bedrijven herstellen.

Dat kan onder meer door beveiliging te voorzien die u helpt zowel voor, tijdens als na een aanval. Als voorbereiding op aanvallen moet je exact weten wat zich allemaal op je netwerk bevindt, want je kan niet beveiligen wat je niet ziet. Pas dan kan je efficiënt beginnen policies opstellen en beveiligingspunten instellen. Tijdens de aanvallen moet je oplossingen voorhanden hebben die een breed gamma aan bedreigingen kunnen neutraliseren, zowel op het netwerk als op mobiele toestellen en virtuele omgevingen. Na een min of meer geslaagde aanval moet je dan weer de nodige producten en procedures klaar hebben om de schade te identificeren en te beperken, en om alles zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen.

before during after

Cyber Attack Continuum

Cisco is alvast klaar om het hoofd te bieden tegen die aanvallen. Met Cisco’s Security Intelligence Operation (SIO) en het Vulnerability Research Team van Cisco’s dochterbedrijf Sourcefire scant Cisco nu constant naar hackingtrends, nieuwe malware en andere inbraakpogingen. Met de uitbreiding van onze expertise met de mensen van Sourcefire wordt Cisco’s aanpak van beveiligingsproblemen nog sterker. En dat levert al zijn vruchten af. Dat bewijst het overzicht van de 20 meest recente malware-aanvallen via mail en de tijd die Cisco erover doet om een oplossing te bedenken tegen die aanvallen. Van de belangrijkste beveiligingsspecialisten is Cisco in alle twintig gevallen de eerste om een oplossing te bieden, in enkele uren. Andere leveranciers komen gemiddeld 10 uur later met een oplossing voor de dag.

Naast betrouwbaarheid zijn er nog voordelen verbonden aan een goed beveiligd netwerk. Uit een studie van Forrester blijkt dat de terugverdientijd van een investering in onze Identity Services Engine (ISE), die de toegang tot het netwerk beheert, zeer kort is. Een daling van 75 % in de kosten voor het bellen naar helpdesks, een ROI van 212 % in een tijdsperiode van negen maanden. Met ISE kan een groot bedrijf jaarlijks 885.000 dollar besparen!

Frank De Reymaeker

Frank De Reymaeker is Head of Enterprise Networking and Security bij Cisco Belux en gastblogger op Pol’s blog.

 

Tags:, , , ,

More Posts