BeLux Blog

Aanbevolen post


Beste lezer,
Misschien bent u al enige tijd vertrouwd met mijn schrijfsels. Dank voor de interesse! Na jarenlange trouwe dienst hebben we het vorige blogsysteem de wacht aangezegd, maar geen nood: alle blogposts zijn overgezet naar http://gblogs.cisco.com/be. U hoeft dus niets te missen. Enkel even uw RSS aanpassen als u die had.
Lees verder

Hoe slim zijn onze burgemeesters?

Gisteren startte de tweede editie van het Internet of Things World Forum in Chicago. Zowat 1.500 deelnemers zullen er de enorme mogelijkheden bespreken die het Internet of Things, en het Internet of Everything te bieden heeft.

Vandaag maken vooral industriebedrijven gebruik van de mogelijkheden van het Internet of Things, bijvoorbeeld voor de automatisering van productieprocessen. Stilaan groeit ook de interesse vanuit de publieke sector, en daar wil ik het even over hebben. Het past misschien wel in de Digitale Agenda van minister Alexander De Croo.

Bij Cisco hebben we het doorgaans over Internet of Everything (IoE). In tegenstelling tot het Internet of Things verbindt het IoE ook processen, data, en personen. Het Internet of Things “beperkt” zich tot het fysische aspect dat objecten, sensoren, en machines met elkaar verbindt. (more…)

Tags:

Valt er nog iets te beleven in uw voetbalstadion?

Terwijl ik dit schrijf liggen onze Rode Duivels op een massagetafel ergens in het rattenhol van Zenica.
Als u dit leest (wie weet?) hebben ze hopelijk gewonnen, en eens te meer voor spektakel gezorgd.
Want voetbal is sport, spektakel, entertainment, en ook wel een beetje (veel) geld.
In ieder geval gaat er heel wat om in en rondom het voetbal.
Samen met onze nationale trots maakt heel België zich op voor het EK 2020 waar de Rode Duivels wellicht de openingsmatch zullen spelen in een gloednieuwe voetbaltempel.
Er is de jongste tijd nogal wat te doen omtrent voetbalstadia.
Zelf woon ik in het Gentse en ben ik wat trots op de Ghelamco arena, onbetwistbaar het mooiste stadion van België.
Alvast een goede stap in de juiste richting maar het kan veel en veel beter!

Uit een recent onderzoek van Agoria blijkt immers dat bijna negen op tien Belgische voetbalfans vaker naar het voetbal zouden gaan als onze profclubs meer zouden investeren in hun stadioninfrastructuur en fanbeleving.

(more…)

Tags:

Denk na vooraleer u klikt!

Gelukkig zijn we met zijn allen al een stuk voorzichtiger geworden op het internet. We denken al eens na vooraleer we klikken op een link van een onbekende afzender. Maar als onze interesse wordt geprikkeld, lopen we nog altijd een groot risico. En op die manier blijven we zelf de zwakke schakel in de beveiliging van onze bedrijfsnetwerken.

Neem bijvoorbeeld een spectaculair nieuws- of een belangrijk sportevent. Als we een e-mail krijgen met het bericht dat er een Amerikaanse journalist is onthoofd door IS, willen we allemaal meer weten. En als het kan willen we ook graag meteen weten wie als eerste over de meet is gekomen na een etappe uit de Vuelta. Voor u het weet hebt u op de link geklikt. Dat weten de gewiekste cybercriminelen van vandaag natuurlijk ook. Iemand met slechte bedoelingen heeft niet meer dan dat nodig heeft om uw systeem aan te vallen. (more…)

Tags:

Overal veilig

Nog niet zo lang geleden bevestigde een studie van een onafhankelijk onderzoeksbureau, het Amerikaanse NSS Labs, dat onze Advanced Malware Protection (AMP) de snelste en meest accurate software is om bedreigingen op te sporen. Die vormt ook de hoeksteen van onze nieuwe managed security service, waarbij we het beheer van bedreigingen verzorgen voor onze klanten. Vorige maand, op onze jaarlijkse gebruikersconferentie Cisco Live in San Francisco, hebben we enkele uitbreidingen van onze AMP-software voorgesteld, samen met nieuwe oplossingen voor de beveiliging van het datacenter. In het kader van onze beveiligingsstrategie AMP everywhere willen we ‘overal’ malware een halt toeroepen, van nuldagenaanvallen (zerodayattacks) tot langdurige, doelgerichte aanvallen (advanced persistent threats of APT’s). (more…)

Tags:,

BYOD bij Cisco: 50% minder kantoorruimte nodig

Het heeft nog niet echt gezomerd dit jaar. Tegen het einde van de week is er beterschap. Gelukkig maar, want ik werk op zonnige dagen graag al eens thuis. Kan ik na de uren snel de fiets op. En ik ben lang niet de enige. Want een op vijf werknemers werkt dagelijks buiten de eigen kantoorlocatie, blijkt uit een onderzoek van iVOX. U zorgt er dus maar beter voor dat uw bedrijfsnetwerk klaar is voor die ‘nieuwe werkers’. Maar hoe pak je nu zo’n bring your own device -project aan? (more…)

Welkom!

Beste lezer,

Misschien bent u al enige tijd vertrouwd met mijn schrijfsels. Dank voor de interesse! Na jarenlange trouwe dienst hebben we het vorige blogsysteem de wacht aangezegd, maar geen nood: alle blogposts zijn overgezet naar http://gblogs.cisco.com/be. U hoeft dus niets te missen. Enkel even uw RSS aanpassen als u die had.

Lees verder

Zal het Internet of Everything de lokale overheden redden?

Met het Internet of Everything staan we voor de volgende fase van het internet. Cisco schat dat het Internet of Everything de volgende tien jaar een totale waarde van 19 biljoen dollar zal genereren in de publieke en private sector. Hoe kunnen bedrijven en steden optimaal gebruikmaken van het IoE en de voorspellingen waarmaken? (more…)

Met de auto naar de stad?

Ik zou natuurlijk het openbaar vervoer moeten nemen. Toch riskeer ik het keer op keer om met de wagen de stad te bezoeken. Uit gewoonte en omdat het gemakkelijk is. Of toch zou moeten zijn, want vind er tegenwoordig maar een parkeerplaats zonder eerst een uur te moeten rondrijden. Als het van Cisco afhangt, komt er een einde aan de parkeerellende in onze steden. Ons land onderneemt ook al lovenswaardige pogingen om dat probleem te verhelpen, onze oplossing gaat nog een stapje verder.

Intelligente parkeertechnologie komt een stapje dichterbij dankzij onze samenwerking met Streetline. Die had al een technologie op basis van sensoren die het vinden van een parkeerplaats vergemakkelijkte. De sensoren van Streetline zijn verwerkt in de voetpaden langs de parkeerplaatsen. Die detecteren wanneer een voertuig de plaats bezet of verlaat. Die ruwe informatie communiceren ze via omwegen naar het cloud datacenter van Streetline, die de gegevens verwerkt en beschikbaar maakt via de gratis smartphone-applicatie. Autobestuurders kunnen in real-time de beschikbaarheid van parkeerplaatsen raadplegen.

Cisco doet daar nu nog een schepje bovenop door cameradetectie te introduceren en het parkingsysteem beschikbaar te maken via het Cisco WiFi-netwerk. Cisco’s videodetectie legt de beweging vast van alle wagens in de stad, en stuurt die informatie door naar de bevoegde diensten. Dat kan dankzij onze geavanceerde netwerktechnologie Connected Grid Router, waardoor steden het intelligent parkeersysteem kunnen toevoegen aan hun Smart City-initiatieven.

Steden zoeken manieren om nog meer verbonden te geraken, en op die manier te evolueren naar een connected city. Intelligent parkeren is daar een onderdeel, maar men kan ook andere types sensoren op een modulaire manier integreren in het parkeernetwerk. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de wegtemperatuur- en geluidsensoren. Met onze technologie helpen we steden om de levenskwaliteit van hun inwoners continu te verbeteren. The Internet of Everything maakt dat mogelijk.

SmartCity_CityoftheFuture

Tags:,

Klaar voor de tsunami aan gegevens

We hebben even op de lokale commercialisering moeten wachten, maar uiteindelijk kwam Netflix vorige maand toch met het nieuws dat ze hun diensten ook in België gaan leveren. Netflix streamt films en series over het internet tot in uw huiskamer. Eerder hebben ook de lokale telecomleveranciers gelijkaardige diensten in hun aanbod opgenomen. Het videoverkeer zal ontploffen, zoals we al meermaals hebben voorspeld in onze Visual Networking Index. Netflix neemt in Amerika tussen vijf en acht uur ’s avonds het grootste deel van het internetverkeer voor zijn rekening. We willen met zijn allen steeds meer gegevens consumeren.

In 2008 creëerden we 5 exabytes aan data, wat volgens de huidige standaarden zelfs niet zo overdreven veel is. Het wordt pas angstwekkend als je weet dat we sinds het ontstaan van de mensheid nog nooit zoveel gegevens hadden geproduceerd dan in dat ene jaar. In 2018 zullen we de kaap van 1,2 zettabytes aan informatie per dag overschrijden en de cijfers worden jaar na jaar hallucinanter. Tegen 2025 zullen we dagelijks 100 zettabytes gegevens produceren, dat is het equivalent van 36 miljard jaar aan HD video elk jaar.

Op de figuur kan je zien wat er zoal gebeurt in zestig seconden op het internet. Elke minuut wordt honderd uur aan videomateriaal geüpload op YouTube. 92% van al die gegevens slaan we ook effectief op. Als we op reis gaan, nemen we honderden foto’s, die bewaren we achteraf ook. Vanuit het perspectief van de consument is dat normaal, die opslag kost ons bijna niks.

Bij Cisco investeren we jaarlijks miljarden dollars om steeds snellere en krachtige routers en switches te bouwen en ook onze partners blijven evolueren. Dat komt dus wel goed met die gegevenstsunami. Blijft de vraag wat we met die overvloed aan gegevens doen. De grootste uitdaging van het Internet of Everything is big data. En dan vooral het structureren van die hoeveelheid gegevens, zodat we er zinvolle dingen mee kunnen aanvangen. Want, hoe meer dingen we op het internet aansluiten, hoe meer zakelijke mogelijkheden we zullen ontdekken. En wanneer miljarden dingen communiceren, leren en elkaar helpen, komen we tot innovatie.

GlobalMobileDataTrafficDrivers

Zo installeerde een grote retailer meer dan achthonderd camera’s en sensoren in zijn winkelpunt, rustte ook elk winkelkarretje uit met een sensor. Door videoanalyse weet de retailer wanneer een karretje in gebruik is, hoeveel personen exact aanwezig zijn, enzovoort. De camera’s zijn ook op de winkelrekken gericht, zodat de stockvoorraden automatisch geregeld worden. Maar ze zijn ook in staat om menselijk gedrag te herkennen. Wanneer een consument naar een product kijkt en een verwarde reactie toont, registreert het systeem dat. Het draait allemaal rond een betere ervaring voor de consument en een geoptimaliseerde werking voor de retailer, een heel vrije vertaling van predictive analytics. Meer daarover in deze interessante video over retail van de toekomst.

Dat is IoE in actie, en ik kan nog honderden voorbeelden aanhalen. Als diezelfde retailer duizend winkelpunten opent, genereert hij meer gegevens dan pakweg Facebook doet. Dat vraagt dus om een andere manier van denken op het gebied van IT-architecturen en netwerkvereisten. En dat is wat Cisco doet.

 

Tags:,

Collaboration voor iedereen

Verschillende studies van Gartner, Forrester en Frost & Sullivan tonen aan dat bedrijven constant op zoek zijn naar nieuwe manieren om virtueel te kunnen vergaderen. HD videoconferencing maakt die virtuele meetings efficiënter, medewerkers kunnen immers ook communiceren via lichaamstaal. Bij Cisco hebben we dat goed begrepen. Op Cisco Live stelden we onze nieuwe collaboration-oplossingen voor die bedoeld zijn voor alle werknemers, en dus niet enkel voorbehouden zijn voor de CEO’s van deze wereld. Maak kennis met onze DX70 en DX80.

Collaboration op de desktop
In de zoektocht naar de ideale collaboration-omgeving koppelden we een overvloed aan technologieën met onze desktop PC: voice-only telefoons, webcams, monitors, enzovoort. Het gebruik van al die technologieën voor het uitvoeren van specifieke taken, kost ondernemingen handenvol geld, omdat ze alle soft- en hardware afzonderlijk aankopen. Ook het IT-team is niet gelukkig met die warboel. De nieuwe desktoptoestellen van Cisco bieden een oplossing voor dat probleem. De DX-toestellen hebben de looks van een desktop PC, alle verschillende technologieën zijn er in geïntegreerd.

De toestellen zijn uitgerust met aanraakschermen en brengen alle Cisco- expertise rond HD video, high-end audio en webconferencing samen in één toestel. Dankzij het Android besturingssysteem kunnen andere partijen applicaties ontwikkelen om nog meer tegemoet te kopen aan de wensen van de gebruikers. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de integratie met een CRM-systeem.

De DX80 is uitgerust met Intelligent Audio-technologie, dat er voor zorgt dat hetgeen we zien gelijk is aan hetgeen we horen, omdat de technologie achtergrondgeluiden filtert. Door de Proximity-technologie kunnen gebruikers hun DX koppelen aan hun mobiele telefoon, zodat ze ook daar toegang hebben tot hun persoonlijke contacten en belhistoriek. De toestellen zijn uiterst geschikt voor het gebruik op gedeelde werkplekken omdat ze verschillende gebruikers kunnen “herinneren”. Een gebruiker hoeft enkel zijn logingegevens in te tikken, waarna het toestel zijn instellingen, contactlijsten, geschiedenis,… automatisch opzoekt.

Collaboration in de cloud
Last but not least maak ik u graag bekend met een andere opmerkelijke nieuwigheid. Onze TelePresence- en Webex-oplossingen kent u al, maar wist u dat u beiden nu ook kan combineren? De kracht van TelePresence met de schaalbaarheid en flexibiliteit van Webex brengen we samen in de Collaboration Meeting Rooms (CMR’s). Die voorzien iedereen van een eigen video vergaderruimte in de cloud. Daar kunt u altijd meetings hosten waar iedereen kan aan deelnemen vanop het toestel van hun keuze. Zelfs met een soft client zoals Microsoft Lync kunt u nu deelnemen aan een private cloud meeting.

Collaboration voor iedereen!

 

Tags:, ,

More Posts