BeLux Blog
Share

Coronavirus-epidemie houdt innovatie niet tegen: Cisco verzet bakens voor Hack The Crisis


April 3, 2020


Experimenteren om zich beter aan te passen. COVID-19 zal de wereld voorgoed veranderen. Onze manier van werken en ondernemen, zullen straks anders zijn. We beleven een ‘new normal’ die mettertijd definitief wordt. We zien nu al dat de mentaliteit snel verandert. De hele samenleving wordt inderdaad gedwongen om anders te denken en te handelen en maakt daarvoor gebruik van vele tools en technologieën. Cocreatie en innovatie blijven niet achter. Vorig weekend (27-29 maart 2020) stond in het teken ervan.

100% digitaal, 100% op afstand, 100% geïsoleerd, zeer snel en zonder budget opgezet

Binnen 6 dagen honderden mensen samenbrengen om samen te werken en oplossingen te bieden voor de coronacrisis: dat was de gekke weddenschap van 6 mensen die samen de 100% online hackathon Hack The Crisis Belgium hebben georganiseerd. Stel je voor dat je alleen thuis bent, weg van je teamgenoten met enkel digitale tools. Je hebt bepaalde leden van je team nog nooit ontmoet en je gaat twee dagen samenwerken en co-creëren. Niet eenvoudig! Toch hebben de energie en motivatie van elke deelnemer het mogelijk gemaakt om resultaten te behalen die vrijwel gelijk zijn aan die van een klassieke hackathon op locatie.

Bovendien was er geen enorm budget nodig, behalve de tijd van elke deelnemer. Verschillende partners, waaronder Cisco, toonden zich solidair en stelden hun technologie ter beschikking van de organisatoren.

Wanneer we geen andere keuze hebben

In deze moeilijke tijden staat de techbranche klaar om elke uitdaging aan te gaan en te helpen. Afgelopen weekend kwamen Belgische ontwikkelaars en ondernemers virtueel samen voor Hack The Crisis, een uitzonderlijke hackathon in de strijd tegen COVID-19.

Na soortgelijke initiatieven bij onze Europese buren, wilde ook België een bijdrage leveren met deze eerste volledig online hackathon. Het doel was om samen concrete oplossingen uit te werken, gericht op vijf belangrijke gebieden van de coronacrisis: gezondheid, onderwijs, bedrijfscontinuïteit, welzijn en logistiek.

Elke vrijwilliger kon deelnemen, hetzij als ontwikkelaar, coach, partner of gewoon door het indienen van uitdagingen. Ruim 600 mensen hebben deelgenomen, waaronder bijna 350 actieve deelnemers verdeeld over 36 teams, bijgestaan door honderd mentors. Zij hebben oplossingen ontwikkeld voor verschillende van de 86 ingediende uitdagingen. De drie beste projecten zijn beloond met donaties van in totaal 22.000 euro.

Cisco, innovatiepartner

Cisco droeg bij op verschillende niveaus. Mijn collega’s Antoine Engelen, April Bilbrey, Julio Molina Soler en Jelena Kljujic stelden hun expertise ter beschikking als mentor.

De vier coaches hebben hun feedback gedeeld:

« Het zijn vooral de mensen die bij het evenement betrokken zijn die me bijblijven. Iedereen straalde een positieve energie uit en een bereidheid om anderen te helpen. Deze ervaring benadrukt het goede in nieuwe technologieën en licht een sluier van onze wereld van morgen. »
Julio Molina Soler – TAC Engineer

« Een geweldige ervaring. De twee teams die ik coachte bereikten de top 10. Ook na de competitie blijven ze werken aan hun oplossingen. Het is belangrijk om in moeilijke tijden te geven wat je kunt. Ik hoop dat de situatie snel weer normaal zal worden en dat we lessen zullen trekken uit deze epidemie. »
April Bilbrey – Business Innovation Architect

« Innovatie, de epidemie en privacy zijn elk een uitdaging op zich. Pak ze goed aan en je zult duurzame oplossingen vinden! Hack The Crisis was het bewijs dat co-creatie perfect mogelijk is zelfs door mensen die elkaar nog nooit eerder hebben ontmoet. »
Jelena S. Kljujic – Privacy Engineer

« Ik ben erg blij dat ik heb deelgenomen aan Hack the Crisis. Ik voelde me nuttig, ondanks het feit dat ik comfortabel thuis zat. Het is eigenlijk heel goed mogelijk om als team te co-creëren in videoconferentie. Ik hoop dat ons project zal slagen. Ik kan iedereen deze ervaring aanbevelen. »
Antoine Engelen – Programmability Lead

Voor het logistieke gedeelte hebben we Webex ingezet om alle deelnemers met elkaar te verbinden en de kick-off briefing en de slotceremonie uit te zenden. Daarnaast deed een team bestaande uit leden van Intersysto, Cisco, Proximus, BCG en de CHU de Liège mee aan de wedstrijd.

We zijn trots op ons team dat met het Homecare Emergency project de top 10 haalde. Deze mobiele applicatie, gebaseerd op de 3S Homecare-oplossing van Intersysto, biedt hulp aan thuispatiënten met coronavirus. Zo vermijden we onnodige overbelasting van patiënten in ziekenhuizen en met name spoeddiensten.

Primeur in België

Hack The Crisis toont aan dat het mogelijk is om dergelijke evenementen volledig virtueel en op afstand te organiseren. Het is fijn te zien dat vele mensen bereid zijn samen te werken om oplossingen te vinden en te innoveren. Proficiat aan de top 3 van Hack The Crisis: Corona Hometest, Wecare en Analysis-modus die bij hun realisatie zullen worden ondersteund door respectievelijk EY, Storyme en Lemon. Dank ook aan alle deelnemers en vrijwilligers voor hun uitstekende projecten en hun kostbare hulp. We hopen snel de vruchten te zien van de oplossingen en toepassingen die afgelopen weekend zijn ontwikkeld.

Hack The Crisis is een geweldig initiatief dat we van harte steunen. Het idee vindt over de hele wereld ingang. Soortgelijke hackathons zijn al georganiseerd of worden georganiseerd in 27 andere landen. Twee weken geleden bracht de Duitse versie liefst 43.000 deelnemers samen. De Belgische gemeenschap bereidt zich nu voor op een tweede HackCOVID.co-initiatief dat zal plaatsvinden van 13 tot 17 april. Meer informatie en registratie hier.

HackTheCrisis was een logisch vervolg op de andere hackathons die we al organiseerden. De laatste, HackforGood, werd afgelopen november gehouden. Evenementen ten voordele van onze community en goede doelen nemen we bij Cisco ter harte. We zullen ze blijven ondersteunen. In juni vindt de volgende editie van het Cisco Belgium Giving Back-programma plaats. Het aantal dagen gewijd aan liefdadigheidsacties tijdens deze week van bedrijfsvrijwilligerswerk is verdubbeld. Ze kunnen online worden uitgevoerd.

De wereld verandert en je moet je aanpassen. Bij Cisco willen we er alles aan doen om samen te werken aan deze verandering en voorop te gaan.

Herbeleef hier de Hack The Crisis-competitie en via de slotceremonie livestream die hier beschikbaar is.

Tags:
Leave a comment