BeLux Blog
Share

Ruim 100 deelnemers voor HackforGood, hackathon voor 8 ngo’s


November 19, 2019


Eind november is zoals de lezers van deze blog inmiddels wel weten traditioneel onze tweede Giving Back week. In het licht daarvan maar ook van onze succesvolle Innovation Challenge van maart, start morgen ook onze allereerste maatschappelijke hackathon, HackforGood.

Die duurt drie dagen en is volledig ten voordele van non-profitorganisaties. HackforGood doen we samen met zes van onze partners en innovatie-accelerator Impact Valley. We zullen oplossingen co-creëren voor een actuele uitdaging waar de acht deelnemende organisaties mee kampen. Eén team wint een innovatietraject van zes weken voor zijn gekozen organisatie.

Bij Cisco promoten we heel sterk ondernemerschap. Onze Cisco Belux innovatiecoaches, die deel uitmaken van onze Innovation Studio, organiseren met regelmaat van de klok interne workshops waarin ze gebruik maken van hun design thinking en collective intelligence skills. Die waren recent de aanleiding voor HackforGood, een innovatieprogramma dat bijdraagt aan een maatschappelijke transitie. Het is een unieke kans om duurzame ontwikkelingsdoelen ten voordele van mensen in nood, de gemeenschap of het milieu te helpen realiseren, drie doelstellingen die wij hebben verankerd in ons CSR-programma voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Deelnemende Cisco Belux-partners

HackforGood is dan ook een uitbreiding op dat Be the Bridge-programma. Het is een co-creatietraject waarbij Cisco en zes van zijn Belgische partners – Computacenter, Comstor en Interligo, NTT, Proximus en Telindus Luxembourg, SpotIT en Acad Connect – samenwerken met een ngo, non-profitorganisatie, burgerbeweging of sociale startup om een creatieve oplossing te vinden voor een actuele, sociale uitdaging. Zij vaardigen elk zes tot acht medewerkers af en dragen 1.000 euro bij om voor de organisatie die ze steunen een prototype te ontwikkelen. Bij Cisco België zelf stellen we twee teams samen.

Alle deelnemers aan onze eerste editie van HackforGood op een rij:

  • Ecole Anne Misonne, een school met een persoonlijke aanpak voor kinderen met diverse moeilijkheden
  • L’autre jardin, een vzw die zich inzet voor mentaal gehandicapten
  • Synergie14, een organisatie die steun geeft aan asielzoekers
  • Wildgroei, een organisatie die strijd levert tegen kanker
  • Vereniging voor Solidariteit, de koepelvereniging van alle sociale diensten van de Gemeenschap van Sant’Egidio
  • CPZ, het centrum dat zich inzet voor de preventie van zelfdoding
  • Creth, een technologieadviescentrum voor gehandicapten
  • Acad Connect, een organisatie die networking academies met elkaar verbindt en donaties organiseert.

Tijdens de hackathon kunnen de teams een beroep doen op de ervaring van onze innovatiecoaches en op ons innovatiebureau Impact Valley. Ook onze technische en CSR-specialisten staan klaar om hun steentje bij te dragen. Aan het eind van de driedaagse hackathon moeten de teams een tastbaar prototype van hun value proposition voorleggen aan een onafhankelijke jury om interne en externe stakeholders te overtuigen.

De jury wordt gevormd door verschillende onafhankelijke experts waaronder Trees Paelinck, general manager van Women on Board Belgium en voorzitster van Fairtrade België. Het winnende project krijgt na de hackathon de nodige steun van Cisco om de oplossing verder te ontwikkelen.

Nieuwe skills

De medewerkers van onze partners en van de deelnemende organisaties krijgen er nieuwe vaardigheden bij om innovatie in hun organisatie te vergemakkelijken. Het is de eerste ervaring in hun opleiding tot innovatiecoach. Onze ervaring leert dat medewerkers zich echt betrokken voelen bij dit traject, dat voor hen en voor de gekozen organisatie ook heel zinvol is.

Een innovatiehackathon draagt bij aan zowel hun persoonlijke ontwikkeling, het succes van hun werkgever als diens mvo-programma. Onze ‘warme’ partners dragen immers bij aan een maatschappelijke transitie, met concrete oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

Be the Bridge

Voor Cisco is sociale impact immers erg belangrijk. We geven al jaren iets terug aan de maatschappij via ‘Be the Bridge’. Onze medewerkers krijgen onder meer tot vijf extra vrije dagen per jaar om een welgekozen non-profitorganisatie te gaan helpen. In dat kader organiseert Cisco België twee maal per jaar een Giving Back-week met de social-profitorganisatie Human-Business.

Tags:
Leave a comment