Cisco Suomi
Jaa

Pelaatko modernia monopolia digitaalisen liiketoimintasi terveyden kustannuksella?


10.9.2021


Moni tuntee Monopoli-pelin, jota minäkin tykkään pelata. Monopoli perustuu vahvasti tuuriin ja näennäisestä yksinkertaisuudesta riippumatta, kyseessä on vahvasti tunteita herättävä peli. Yksi parhaista tai pahimmista käänteistä pelissä on Sattumakortista nostettava käsky: ”Mene suoraan vankilaan, kulkematta lähtöruudun kautta.   
 
Ymmärrettävästi saatat pohtia, että Monopolilla ja digitaalisen liiketoiminnan terveydellä ei ole mitään tekemistä keskenään, mutta väitän, että asioista löytyy selkeä yhteinen nimittäjä: hyvä tai huono tuuri.  

 

Ei ole ongelmaa, mitä ei sovelluksella, pilvellä tai 5G:llä korjattaisi 

Digitalisaatio luo organisaatioille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia menestyä markkinoilla, rakentaa merkityksellisempiä asiakaskokemuksia, luoda lisäarvoa niin organisaation sisäisille kuin ulkoisille sidosryhmille ja samalla parantaa merkittävästi kilpailukykyä.

Sovelluskehityksen kustannukset ovat laskeneet merkittävästi, jakelu muuttunut alustavetoiseksi ja yhdessä digitalisaation kanssa nämä ovat kiihdyttäneet käytössä olevien sovellusten määrän kasvua toimialasta riippumatta. Kymmenistä sovelluksista on siirrytty jopa satoihin käytössä oleviin sovelluksiin, kasvuvauhdin vain kiihtyessä. Kärjistäen joku voisi sanoa, että ”ei ole ongelmaa mitä ei sovelluksella, pilvellä tai 5G:llä korjattaisi”.

 

Toistaako digitalous maailmantalouden virheet? 

(Digi)-Monopolissa menee siis kovaa, ja pelaaja on onnistunut keräämään merkittävän määrän kilpailuetua haltuunsa. Mutta menestystä on seurannut ongelma: pelaajalla ei ole näkymää oman digitaalisen liiketoimintansa terveydentilaan. Sovelluksissa ja muissa palveluissa on erillisiä teknisiä seurantoja, liikennevalot palavat vihreänä valituissa mittareissa, ja eri yhteistyötahojen kanssa virkataan kasaan yhä uusia ja uusia kerroksia erilaisia yhteyksiä ja yhdistämisiä hyvinkin erilaisilla tavoilla ja alustoilla. Samaan aikaan loppukäyttäjät (sisäiset ja ulkoiset) toimivat hajallaan kotoa, toimistolta, tien päältä tai vaikka pelimessuilta käsin.

 

(Digi)-Monopolissa menee siis kovaa, ja pelaaja on onnistunut keräämään merkittävän määrän kilpailuetua haltuunsa.

 

Lopputuloksena on moderni Monopoli, joka perustuu noppien heittämiseen ja siihen, että hyvä tuurimme jatkuu. Sattuma-korteista nousee yhä uusia hyötyjä ja kyvykkyyksiä, ja olemme yhä kilpailukykyisempiä. Valitettavasti näin ei aina ole ja Sattuma-kortista voi nousta jotain aivan muuta. Muistat varmasti vuoden 2008 maailmantaloutta kyykyttäneen finanssikriisin? Se todisti meille karvaasti, että taloudessa keskinäiset riippuvuudet aiheuttavat hyvinkin laajoja ja merkittäviä haasteita, joiden vaikutukset kasvavat lumivyöryn lailla.

Sama riippuvuuksien verkko on jo luotuna digipalveluihin. Jos emme pysty todentamaan jatkuvasti ja reaaliaikaisesti digitaalisen liiketoimintamme terveyttä, voi pienestä lumihiutaleesta kasvaa valtava lumivyöry ja hyvin alkanut pelimme siirtyy odottamaan, että saamme heitettyä tuplat, maksamme tai että kolme kierrosta kuluu.

Mikäli olet yhtään huolissasi oman liiketoimintasi tilanteesta, ota rohkeasti yhteyttä. Me Ciscolla autamme sinua luomaan digitaalisen liiketoimintasi terveyden monitorointiin mittariston, joka ei vain palvele organisaatiotasi tässä hetkessä, vaan luo kertyvän tiedon avulla mekanismin myös tulevien investointien tueksi. Se on tiedolla johtamista, ei pelkkää Sattuma-kortin nostamista.

 

Kirjoittaja toimii Cisco Suomen ja Baltian (konffaavana) toimitusjohtajana

Tags:
Jätä kommenttisi