BeLux Blog
Share

Zijn we nu hot of cool?


May 11, 2010


Cool IT LeaderboardIk ben niet weinig trots dat Greenpeace ons op de eerste plaats zet in de jongste versie van hun Cool IT Leaderboard. Volgens Greenpeace zijn ICT-bedrijven uitstekend geplaatst om de klimaatverandering een halt toe te roepen. De sector is immers innovatief, heeft technologische knowhow en ook wel enig politiek gewicht. Vandaar hun initiatief om de sector even te kietelen.

Waarom plaatst Greenpeace Cisco aan de top? Wel, blijkbaar doen wij het niet zo slecht op het vlak van gebouwontwerp, energiebeheer, telewerken en smart grids. Wij ontwerpen en leveren het slimme netwerk dat gebouwen, steden en energietransport smart maakt. In een van mijn volgende blogposts zal ik hierover mijn collega John Baekelmans aan het woord laten die in Zuid-Korea het Songdo-project leidt voor Cisco (we bouwen er het netwerk van een nieuwe stad).

Dichter bij huis: we zijn een van de lijsttrekkers in het Green ICT-project van het Waalse Gewest, een initiatief van Jean-Claude Marcourt en Elio Di Rupo. We bouwen er een virtueel kantoor waar video een centrale rol zal spelen. U hoort er nog van.

In m’n vorige blogpost schreef ik al dat we ook van de partij waren op COP15 waar we een wereldwijd TelePresence-netwerk ter beschikking hebben gesteld zodat de meetings echt groen konden verlopen en wij tonnen CO2 tijd en geld, gespaard hebben.

Binnen Cisco reizen we zo weinig mogelijk: we hebben intussen bijna 1.000 vergaderzalen met TelePresence. Die zalen gebruiken we permanent voor interne en externe meetings. Nu Tandberg erbij komt – sympathieke gasten trouwens – hebben we binnenkort video op elk bureau.

Maar het pièce de résistance wordt ons smart grid. Dan gaat het niet alleen om slimme energiemeters in de huiskamer, maar vooral om een nieuw netwerk voor het transport van stroom. Het zal enorme besparingen opleveren en voor ons is het een interessante markt. Om nog maar eens aan te tonen dat economie en groen gemakkelijk hand in hand kunnen gaan. Wordt dit een verkiezingsthema?

Nu moet ik er vandoor, want mijn fiets wacht. Ik moet dringend bijtrainen want volgende week wacht de Ventoux en ik wil de afdaling richting Malaucène niet missen. Nu Greenpeace weet dat ik fiets, krijgen we misschien een puntje extra? Da’s pas cool.

Tags:
Leave a comment