BeLux Blog
Share

Wat hebben Belgische CIO’s te maken met Louis Aragon en Marcel Proust?


October 24, 2012


De CIO’s die deelnamen aan het EMC-weekend in Lille bleken in ieder geval bijzonder geïnspireerd. De groep vertrok op zaterdag in Q-city voor een tocht per geit (de auto) langs, op, over en onder de Belgisch-Franse grens, daar ook wel de schreve genoemd.

Langs die schreve vind je niet alleen lokale herbergen met aangepaste dranken, relieken uit WO I, zowaar een wijnboer, maar ook echte hoogtepunten zoals de uit Gent-Wevelgem beruchte Kemmelberg.

Op weg naar de finishlijn in Lille merkte ik dat mijn VRT-piloot op scherp stond. Nog nooit vlamde een geit zo snel tussen Ploegsteert en Lille. Ik vermoed dat de ons op de hielen zittende geit met nummer VIER daar voor iets tussenzat.

Genoeg adrenaline dus bij de check-in in L’Hermitage Gantois in Lille. Het gebouw dateert uit de 15de eeuw en was afwisselend hospitaal, oord van bezinning en hotel. EMC kon zowaar geen betere plek bedenken om met de CIO’s een moment van retraite te beleven. Hogepriester van dienst was de onvolprezen Peter Hinssen.

Als appetizer trakteerde Peter ons op een aantal van zijn jongste observaties en ervaringen: van Smart Cities in Azië tot de auto zonder chauffeur van Google in Californië, de Fuelband van Nike, de digitale strategie van Tesco en de denktank van Rand Corporation. [1,2,3,4]

Kern van zijn betoog was dat het een illusie is om –zoals Rand probeerde– de wereld te gaan voorspellen op basis van min of meer statistische modellen. Het model dateert van tijdens de koude oorlog en is volkomen achterhaald. “Gedaan met het model”, zegt Peter, “leve VUCA. De wereld van vandaag wordt gekenmerkt door: Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity.”  [5]

Daar zit je dan met 25 CIO bollebozen, allemaal hooggeschoold, zonder uitzondering ijzersterk in de kunst van het digitaal, of binair, redeneren. Sommigen zelfs rasechte ingenieurs. En nog erger: geen enkele vrouw.

Nog een geluk dat het hotel de originele kapel behouden heeft, prachtig geïntegreerd bovendien. Het kwam goed van pas, want tijdens de break heb ik vier volkomen vertwijfelde CIO’s, geknield voor het altaar, de hulp van bovenaf zien inroepen. De rest snuffelde wat rond in de prachtige biblioteek op zoek naar soelaas bij de Franse surrealisten à la Breton, Aragon en Prévert.

De sereniteit was evenwel van korte duur, want onmiddellijk na de pauze maakte Peter de vertwijfeling compleet met zijn antwoord op de vraag “What do customers expect?”
– “Make my life easier”
– “Treat me as unique”
– “Remember things for me” [6]
– “Be fair and transparent”

Simpel, nietwaar? Je zal maar CIO wezen. Alsof het nog niet genoeg was, vuurde de hogepriester volgende statements af:
– “Digital and physical come together”
– “What is your priority: innovation or operational excellence?”
– “It is no longer about good enough, but about “is it perfect enough?”
– “Architecture needs to become liquid”
– “Failing fast” is better than “failure is not an option”
– “Don’t ask permission, simply DO IT”

Na deze “setting the scene” werkten de CIO’s in pure MBA-stijl aan een aantal opdrachten, “business cases” die door een rapporteur aan de groep werden voorgesteld. Daar kon ik merken dat de bezinning wel een en ander in beweging had gezet want de meesten gingen akkoord met de nieuwe rol van de CIO:
– Be an Innovator
– Be a Thought Leader
– Seduce the Business
– Remain the tough guy

Op het einde werden enkelen zowaar lyrisch, het mooiste bewijs dat ze reeds volop leven in de VUCA-wereld. Blijkbaar hadden ze in de biblioteek de gepaste afsluiter gevonden, van de hand van Marcel Proust: “Le véritable voyage de découverte ne consiste pas à chercher de nouveaux paysages, mais à avoir de nouveaux yeux.”

Met dank aan Alain Sohet en EMC.

[1] http://www.songdo.com/
[
2] http://en.wikipedia.org/wiki/Google_driverless_car
[3] http://www.digitaltrends.com/watch-reviews/nike-fuelband-reviewhttp://www.smartinsights.com/digital-marketing-strategy/digital-strategy-development/tesco-marketing-strategy-in-2012/
[4] http://www.rand.org/
[5]  http://en.wikipedia.org/wiki/Volatility,_uncertainty,_complexity_and_ambiguity
[
6] http://www.strava.com/

Tags:
Leave a comment