BeLux Blog
Share

Valt er nog iets te beleven in uw voetbalstadion?


October 13, 2014


Terwijl ik dit schrijf liggen onze Rode Duivels op een massagetafel ergens in het rattenhol van Zenica.
Als u dit leest (wie weet?) hebben ze hopelijk gewonnen, en eens te meer voor spektakel gezorgd.
Want voetbal is sport, spektakel, entertainment, en ook wel een beetje (veel) geld.
In ieder geval gaat er heel wat om in en rondom het voetbal.
Samen met onze nationale trots maakt heel België zich op voor het EK 2020 waar de Rode Duivels wellicht de openingsmatch zullen spelen in een gloednieuwe voetbaltempel.
Er is de jongste tijd nogal wat te doen omtrent voetbalstadia.
Zelf woon ik in het Gentse en ben ik wat trots op de Ghelamco arena, onbetwistbaar het mooiste stadion van België.
Alvast een goede stap in de juiste richting maar het kan veel en veel beter!

Uit een recent onderzoek van Agoria blijkt immers dat bijna negen op tien Belgische voetbalfans vaker naar het voetbal zouden gaan als onze profclubs meer zouden investeren in hun stadioninfrastructuur en fanbeleving.

Ooit al gehoord van Connected Stadium?
Stel je voor: onbeperkte toegang met jouw smartphone. De wedstrijd verder bekijken op je smartphone als je snel drank gaat bestellen. Dat betwiste doelpunt even terugkijken in replay.
De hedendaagse voetbalsupporter wil niet enkel zijn favoriete ploeg zien spelen, hij wil betrokken zijn in de actie, verbonden zijn met de spelers en andere fans en deel uitmaken van een groter geheel. Supporters willen tijdens een wedstrijd hun ervaring ook kunnen delen met hun vrienden op Facebook, Twitter,… met hun eigen toestel op het moment zelf, en niet erna.

Dankzij de aangepaste draadloze technologie kunnen de clubs er vandaag al voor zorgen dat de supporters in het stadium een nog betere ervaring hebben dan indien zij thuis voor de buis blijven zitten.Via het Wi-Fi netwerk kunnen ze bijvoorbeeld herhalingen, andere camerahoeken en statistieken bekijken, zonder enige vertraging.

Wereldploegen als Real Madrid, Manchester City en Bayer Leverkusen zijn ons al voorgegaan.
Maar ook Ullevaal en Haugesund (Noorwegen inderdaad…) kiezen resoluut voor Wi-Fi en Mobile video in hun stadions.
In Noorwegen besliste de voetbalbond zelf om zo’n technologie als een dienst aan te bieden aan de clubs. Vier ploegen hebben het al besteld. Het is misschien een idee voor onze Jupiler Pro League?

Fanbeleving staat hier centraal, maar er is meer dankzij het draadloze wonder. Bestuur, sponsors, adverteerders, catering en merchandizing kunnen in real time boodschappen op maat versturen naar een deel van het publiek of naar elke supporter afzonderlijk.

Ervaringen uit het buitenland bewijzen dat er niet alleen meer supporters naar het stadion komen, maar dat zij ook een superieure ervaring hebben, en dat adverteerders en sponsors meer interesse vertonen.Met andere woorden: er is een bewezen terugverdieneffect voor die clubs die investeren in een Connected Stadium. Schattingen gaan van 20% tot 40% meer inkomsten …

Voor onze nieuwe voetbaltempel op Parking C zou dit een no-brainer moeten zijn.
Ondertussen wacht ik vol spanning op de Connected Ghelamco arena.
Ik vrees echter dat de hoofdstad van West Vlaanderen, zoals men Gent wel eens noemt, zich in snelheid zal laten pakken door de officiële hoofdstad van West Vlaanderen.
Het eerste Belgische Connected Stadium komt er aan: stay tuned!

Tags:
Leave a comment