BeLux Blog
Share

Uw datacenter online in minder dan een uur


March 4, 2016


Op ons partnerevenement in San Diego hebben we deze week HyperFlex gelanceerd, een flexibele, zogenaamde hyperconverged datacenteroplossing, gebaseerd op onze succesrijke UCS-portfolio. Met andere woorden: één kant-en-klaar product dat zowel rekenkracht, netwerkconnectie, opslag en virtualisering biedt. Hiermee vullen we de laatste overgebleven leemte in ons aanbod en maken we onze “compute”-visie en -strategie nog duidelijker: één werkwijze en één beheersysteem voor alle datacentersystemen.

In deze video zie je hoe dat eruit ziet:


Het maakt niet uit of je je Cisco-server nu enkel gebruikt voor de rekenkracht, dan wel voor specifieke taken (zoals apps in de cloud of big data, bijvoorbeeld), of je een geïntegreerd systeem kiest – alles kan voortaan in één omgeving en vanuit één platform worden beheerd. Ik hoor de critici al tandenknarsen: “Gevaarlijke aankondiging als je rekening houdt met de externe partners  voor opslagsystemen, en wordt Cisco nu een meeloper?” Een woordje duiding kan hier vast geen kwaad…

 

hyperflex1

Sterke groei
HyperFlex zal geen enkel bestaand systeem of partnership vervangen, laat dat duidelijk zijn. Het is bedoeld als aanvulling op het bestaande aanbod, waarin onze traditionele systemen nog altijd hun plaats houden. Zo’n hyperconverged systeem biedt vooral een heel gemakkelijke installatie en beheer, kan eenvoudig worden uitgebreid naarmate de behoeften toenemen, en springt heel efficiënt om met de beschikbare resources.

Met Cisco doet er een grote naam uit de IT-wereld zijn intrede in de hyperconvergence-markt, waar tot op vandaag vooral nichespelers het mooie weer maakten. Deze markt werd in 2015 op zowat 1 miljard dollar geschat, maar door recente tendensen in IT-infrastructuur zal dat bedrag volgens Wikibon tegen 2020 oplopen tot 15 miljard dollar, en nog eens twaalf jaar later zelfs 38 miljard dollar waard zijn. In de nabije toekomst zou de komst van Cisco wel eens voor een interessante dynamiek kunnen zorgen, zeker als je rekening houdt met nieuwe ontwikkelingen inzake opslagsystemen met supersnelle PCIe-interfaces en nonvolatile memory.

 

hyperflex2

 

Het netwerk als basis
Voor de traditionele aanbieders van hyperconverged systemen is de netwerkconnectiviteit weliswaar een cruciaal onderdeel van het geheel aangezien deze zorgt voor de beschikbaarheid, maar wel eentje dat ze er achteraf aan toegevoegd hebben. Bij Cisco ligt dat uiteraard anders, aangezien Cisco HyperFlex automatisch het netwerk mee opneemt in de oplossing. Daardoor is HyperFlex gemakkelijk te installeren en zijn de netwerkprestaties gegarandeerd. Bovendien is het systeem gemakkelijk schaalbaar door er nodes, dan wel elementen voor zuivere rekenkracht aan toe te voegen. Daardoor kun je de opslag- en verwerkingscapaciteit onafhankelijk van elkaar uitbreiden of beperken, afhankelijk van wat de applicaties die erop draaien nodig hebben. Deze applicaties zullen ook optimaal worden weggeschreven door efficiënte deduplicatie en compressie-algoritmes.

 

hyperflex3

 

Om de beschikbaarheid te garanderen, maakt Cisco tevens gebruik van een zogenaamde software defined storage (SDS) controller. Deze controller is geoptimaliseerd om te werken met alle type onderliggende opslagcapaciteit, van conventionele harde schijven tot solid state disks, en vermijdt mogelijke hotspots door de performantievereisten over de volledige cluster te verdelen.

 

hyperflex4

 

In eerste instantie mikken we met HyperFlex op virtuele omgevingen (desktops en servers), en test- en ontwikkelingsomgevingen. Maar nu al is duidelijk dat er een lange roadmap in het verschiet ligt voor dit product, met toekomstperspectieven in verschillende sectoren en diverse toepassingen, en inspelend op de steeds toenemende behoefte aan automatisering en het beheer van complexe IT-systemen.

Perfecte timing
Persoonlijk vind ik dit een perfect moment om met Cisco de hyperconverged markt te betreden, en als eerste grote infrastructuurleverancier het concept van hyperconverged systemen actief te promoten. We voelen een zekere verantwoordelijkheid om hier een succes van te maken, net zoals we met UCS en ACI hebben gedaan, en we hebben er alleszins al heel wat budget en middelen voor uitgetrokken. Aangezien het grotendeels gebaseerd is op de vertrouwde UCS-omgeving, past het perfect binnen de “one operating model” van Cisco. Dat belooft!

Meer informatie over Cisco HyperFlex vindt u hier. Wilt u meer weten? Neem dan deel aan onze Hyperflex-webcast op 10 Maart om 10:00 uur CET.

Tags:
Leave a comment