BeLux Blog
Share

Telecomleveranciers op zoek naar nieuwe verdienmodellen


October 8, 2015


Moedig debat van de drie grote serviceproviders Mobistar, Proximus en Telenet bij BELTUG eergisteren. Uitdagingen en opportuniteiten delen terwijl de competitie meeluistert, het is niet evident. Conclusie: telecomproviders staan boeiende tijden te wachten op voorwaarde dat ze blijvend innoveren. De vette vissen van tien jaar geleden zijn er niet meer en dus moeten ze op zoek naar nieuwe verdienmodellen, zoals cloud en het internet of things. Wij mochten mee aan de praattafel. Als je strategieën gelijklopen, innoveer je immers ook best samen.

BELTUGEven wat cijfers uit onze Cloud en Mobile Networking Indexes. Tegen 2017 gebeurt negentig procent van het internetverkeer mobiel, tegen 2018 zal 31% procent van het cloudverkeer bestaan uit public cloud computing en tegen 2020 zijn er 50 miljard kleine en grote toestellen verbonden via het Internet of Things. Allemaal nog te veraf, vindt u? Vorig jaar waren er 180 miljard mobiele downloads en elk jaar verdubbelt het dataverkeer. Cijfers die als muziek in de oren klinken voor wie als telecomleverancier connectiviteit verkoopt.

Internet of Things de nieuwe melkkoe?

Toch blijft nieuwe markten aanboren van topbelang, want met extra megabits per seconde of belminuten ben je al lang niet meer onderscheidend. Mobistar investeert nogal wat in machine-to-machine communicatie: ze hebben al één miljoen M2M-kaarten in gebruik. Telenet wil een belangrijke adviseur worden voor de kmo-markt. Ze willen ook blijven investeren in infrastructuur. Martine Tempels liet niet na om nog eens te herhalen dat we wereldwijd koploper zijn in de integratie van IPv6, zo noodzakelijk voor IoT.

“Bovendien weten we in telecom niet precies wat de verdienmodellen van de toekomst zullen zijn. Wat zijn de ambities van Microsoft in voice bijvoorbeeld?”, liet Martine Tempels heel eerlijk optekenen. Al jaagt de reus van Redmond de SP’s niet meteen schrik op het lijf, bleek uit het panelgesprek.

M2M is helemaal niet duur

“Het gros van de telefonie loopt vandaag nog over telecommunicatienetwerken en de operatoren zullen nog altijd voor de quality of service en de lokale support moeten zorgen”, meent Frank De Weser van Mobistar. Ook Telenet vindt dat eenieder maar zijn meerwaarde moet kunnen aantonen. Proximus liet dan weer fijntjes weten dat het zeventig procent van de omzet haalt uit producten die tien jaar geleden niet bestonden.

Maar terug naar innovatie en de nieuwe verdienmodellen. Ook Proximus heeft van het IoT een werkdomein en innovatietrack gemaakt, via zijn nieuwe LoRa-netwerk. Cisco is overigens een belangrijke partner in die alliantie. Met M2M Factory heeft Proximus nu een applicatie-ontwikkelkit die fabrieken helpt om processen te automatiseren. M2M-verkeer is ook behoorlijk goedkoop, dus laat dat u alvast niet tegenhouden. “We moeten als serviceprovider durven evolueren en partners betrekken”, zei Axel Lorette.

Driekwart van de bedrijven denkt aan de cloud

Ruim vijftien jaar na de vrijmaking lijkt het erop dat de abonnementenwedloop op zijn einde loopt. Met een internetpenetratie van ruim 80 % ligt er ook niet veel meer vet op de soep. Met het Internet of Things ligt er mogelijk een gigantisch potentieel voor het grijpen. Dat hebben de Belgische telecomleveranciers alvast goed begrepen.

Wij kunnen hen als strategische partners zeker een handje toesteken. Op het vlak van smart cities werken we al nauw samen en ook Intercloud is een mooie gezamenlijk hybride aanbod voor zowel privé- als overheidsorganisaties die bekommerd zijn om data sovereignty en privacy. Een erg interessante markt, want vandaag heeft reeds 75% van de bedrijven een hybrid cloud strategie.

Tot slot nog dit: in unified communications is er géén one size fits all. Sterke serviceproviders zijn mijns inziens in staat om UC te lokaliseren en integreren in de processen van een organisatie. Ja, de gekendste kantoorsoftware in de cloud biedt het all-in-one aan. Maar let op: inbegrepen is nooit gratis.

Leave a comment