BeLux Blog
Share

Stéphane Kraus (Encevo) is Cisco-netwerkspecialist en veehouder in bijberoep


August 3, 2018


Het parcours van Stéphane Kraus, netwerkbaas bij de Luxemburgse energieholding Encevo, is op zijn minst opmerkelijk te noemen. De Lotharinger ontving vorige maand een zilveren medaille van Cisco-CEO Chuck Robbins. Hij viert immers zijn 20e jaar als Cisco Certified Internetwork Expert, onze hoogste technische certificatie. In Europa is er slechts een honderdtal CCIE’s met zo’n lange staat van dienst. Tijd om er heel lang bij stil te staan is er niet, want naast zijn job als netwerkmanager is Kraus ook nog rundveehouder. Hij nam drie jaar geleden de boerderij van zijn schoonouders over.

Als we even terugrekenen, dan werd Stéphane Kraus CCIE in 1998. Dat is toch opmerkelijk, want Cisco opende pas een jaar eerder een kantoor in Luxemburg. “Klopt, maar alle grote bedrijven in het Groothertogdom schakelden net voor het millennium over naar ethernet”, zegt Kraus. “Ik was na mijn legerdienst in dienst getreden bij Telindus en de netwerkdiensten floreerden. Om Gold Partner te worden moesten twee netwerkingenieurs CCIE zijn, en dus legde ik het examen af.”

Pionier in Luxemburg

Daarmee was Kraus bij de eersten in Europa. Op de keerzijde van zijn medaille staat zijn wereldwijde volgnummer: 3499. “De CCIE-certificatie bestond toen slechts een vijftal jaar maar was wel al een voorwaarde voor het gold partnership. Het impliceerde vooral dat ik nieuwe protocollen moest aanleren die we toen niet meteen gebruikten in Luxemburg. We werkten met Apple Talk in de drukkerijwereld, met IPX Novell in kantooromgevingen, met SNA/IBM in de banksector en met DECNET in de industrie. Ook de routeringsprotocollen OSPF, BGP, IS-IS en andere passeerden de revue. IP en ethernet waren nog niet algemeen in gebruik, routers en switches zouden pas later volgen. In die tijd verliep alles via modems en bridging.”

Elke twee jaar moet Kraus zich opnieuw bijscholen. “Hoewel ik het vandaag in feite niet meer nodig heb – Encevo is een eindklant – wil ik de certificatie toch behouden. Ik ben verplicht om mee te vernieuwen en dat laat me toe om voor Encevo de juiste keuzes te maken. Bovendien hebben CCIE’s ergens toch geprivilegieerde contacten. Dat kan soms helpen. We zijn slechts met z’n twaalven in Luxemburg, het is en blijft een visitekaartje.”

Internet of Cows

Terwijl collega-netwerkspecialisten na de uren genieten van vrije tijd, begint voor Kraus een tweede dagtaak. Een drietal jaar geleden nam hij immers definitief de veehouderij van zijn schoonfamilie over. “In 2000 had ik me al geassocieerd met mijn schoonvader maar in 2015 heeft hij de activiteit definitief overgedragen. Ik heb nu 70 runderen en verbouw ook koolzaad, maïs, tarwe, gerst en spelt. Onlangs nam ik nog een grotere stal in gebruik voor een betere zorg en welzijn voor de runderen. Ik heb ook bewust vleesrunderen, geen melkvee. Dat zou te veel tijd vergen.”

Zijn IT-kennis helpt Kraus ook om slimme technologie in te schakelen die hem het leven als deeltijds landbouwer gemakkelijker maakt. Zo neemt hij binnenkort sensoren in gebruik die specifieke staartbewegingen registreren van koeien die gaan werpen. The Internet of Cows helpt Kraus om de verplichte keizersneden van zijn Belgisch witblauw runderen op tijd in te plannen. De sensoren sturen via het IoT een bericht naar Kraus die de veearts opvordert.

Opvolging in de stal en … het netwerk ?

Voor het overige kan Kraus terugvallen op landbouwers in de buurt en op zijn twee zoons. De jongste houdt wel van het landbouwersleven, de oudste studeert net als zijn vader industrieel ingenieur met specialisatie in elektromechanica.

Misschien schuift hij nadien door naar een van de networking academies in Luxemburg en legt hij zo de basis voor een even glansrijke carrière. Net zoals Cisco twintig jaar geleden investeerde in een lokaal kantoor in het Groothertogdom, investeert het nu in de digitalisering van het land. Samen met de regering tekende Cisco een actieplan rond vier pijlers waaronder onderwijs.

Plukt de familie Kraus opnieuw de vruchten van die investeringen? “Zelfs al worden heel wat netwerkbeheertaken vandaag geautomatiseerd, bedrijven zullen nog steeds CCIE’s nodig hebben. We koppelen steeds meer toestellen met het internet. In mijn eigen jobs zijn dat slimme energiemeters en koeienstaarten. Ook daarvoor is netwerkdesign, integratie en onderhoud nodig”, besluit Stéphane Kraus.

Tags:
Leave a comment