BeLux Blog
Share

Spin-ins houden ons al 30 jaar aan de top


May 6, 2015


Onlangs was Soni Jiandani te gast bij ons in Diegem. Soni is één van de magic four die onze CEO John Chambers de voorbije 20 jaar al een paar keer met een hoop dollars wegstuurde om het volgende revolutionaire product te gaan ontwikkelen. Zij kwamen niet aan het hoofd van spin-offs maar wel van ‘spin-in start-ups’ die Cisco nadien weer opkoopt. Het is een van de pijlers van onze innovatiestrategie, naast acquisities en interne innovatie via R&D.

De andere drie zijn Mario Mazzola, Prem Jain en Luca Cafiero. Zij kwamen bij Cisco na de overname van hun bedrijf Crescendo Communications. Het was Chambers’ eerste acquisitie als CEO, de eerste in een lange rij. Crescendo had de netwerkswitch ontwikkeld, terwijl Cisco in die tijd alleen routers maakte. Soni, Mario, Prem en Luca zouden in opdracht van Cisco nog een paar keer terugkeren naar de start-upwereld.

Soni Jiandani

Dankzij spin-ins servers gelanceerd en SDN doorontwikkeld

Samen richtten ze in 2001 Andiamo Systems op. Dat liet Cisco toe om geconvergeerde opslagnetwerken te leveren. Nadien volgden Nuova Systems (2006) om de servermarkt te betreden met unified computing systems en Insieme Networks (2012). Dat bouwde met zijn application-centric infrastructure voort op het concept van software-defined networking, voor ons een hele revolutionaire manier om met netwerken om te gaan.

Routing en switching vormt nog altijd het gros van de omzet. Het vorige kwartaal was er nog 11% groei. Een van de redenen daarvoor is het succes van cloud en dus datacenter computing. Acht van de tien grootste cloudproviders in de wereld hebben voor 80% Cisco-netwerkmateriaal in hun datacenters. Insieme stond met ACI voor de belangrijke opdracht om niet alleen het netwerk te automatiseren, maar meteen de volledige datacenterinfrastructuur.

“Klanten waren op zoek naar automatisering”, merkte Soni op tijdens de presentatie die ze kwam geven over application-centric infrastructure (ACI). Dat automatiseert de volledige provisioning van de datacenterinfrastructuur in functie van application profiles. “Daarvoor moesten we traditionele software-defined networking doorontwikkelen en zelfs nieuwe hardware bouwen.”

Intern ontwikkelen of spin-in oprichten?

Blijft de vraag of Cisco die ACI niet intern had kunnen ontwikkelen. “Op zo’n kruispunt voor je voornaamste businesstak moet je het lef hebben om disruptief te vernieuwen. Dan heb je de vrijheid en de mentaliteit van een start-up nodig. Hoe je het draait of keert, remmen de governance-regels van een groot bedrijf je project af”, vond Soni Jiandani.

“Toch is innovatie alleen onvoldoende”, voegde ze daaraan toe. “Het voordeel van een spin-in, althans in het geval van Cisco, is dat je toch kunt rekenen op een wereldwijde structuur –partners, voor support, voor verscheping, marketing, zelfs human resources. In alle eerlijkheid: in volledige afzondering kun je niet innoveren. We hebben tijdens de ontwikkeling van ACI ook een beroep gedaan op Cisco-ingenieurs. ACI heeft een enorme impact op IT. Ingenieurs zijn maar wat trots om aan zoiets mee te kunnen werken.”

Spin-ins hebben Cisco toegelaten om al een drietal keer stevig van koers te veranderen. Zo houden we het intussen al dertig jaar uit aan te kop. Disruption in de ogen durven kijken en blijven innoveren, is de boodschap.

Tags:
Leave a comment