BeLux Blog
Share

Social media avant la lettre


September 19, 2011Mijn eerste ervaring met social media dateert al van de jaren ’70. Ik had het grote geluk om niet alleen mei ’68 te hebben beleefd maar ook te kunnen studeren bij eminente provocateurs alla Jaap Kruithof en Etienne Vermeersch die er flink toe bijdroegen om Gent wat spicy te maken.

Het was ook de tijd van de bruine kroegen overal te velde en een evolutie van Vlaamse kleinkunst naar rock: Zjef Vanuytsel of Frank Zappa? Geen boordcomputer maar wel een R4 met een gebroken cardanas, geen YouTube maar vinyl op 45 en 33 toeren.

CiscoSocial_Word_CloudStilzitten was geen optie. Ons wilde gedachtegoed zocht een uitweg en moest gehoord worden. Dus gingen wij aan de slag met een tegendraadse stadskrant waar wij onze uitgesproken opinies kwijt konden. Geen internet, laat staan tweet, geen pc maar wel een schrijfmachine, geen backspacetoets maar wel TippEx, geen laserprinter, maar wel offset. Ik benoemde mijzelf tot hoofdredacteur en verzamelde een heuse redactie met inbegrip van een redactiesecretaresse. Veel nachtwerk volgde.

Wij zaten dus volop in de social media, zowel naar vorm als naar inhoud. De thema’s waren sociaal, ons groepje was erg sociaal en onze go-to-market nog meer, want ons blad werd uitsluitend op café verkocht. Social media avant la lettre.

E-mail bestond niet, dus geen haatmails, maar wel veel achterklap aan de toog, hier en daar een boze brief en bij ons nogal wat adrenaline. We zijn vrij snel failliet gegaan wegens geen reclame en geen sponsors, want redactionele vrijheid was absoluut, vonden wij. Maar het was heerlijk.

Hieraan moest ik denken toe ik door Quadrant Communications gevraagd werd om mijn ervaring met social media te delen tijdens hun evenement over social media voor IT-bedrijven. (Zie video hieronder)

Nu, 40 jaar later, ben ik nog niet bekeerd en bezondig ik mij aan allerlei social media, niet in het minst geïnspireerd door Cisco, waarvoor dank. Thuis heb nog enkele exemplaren van mijn krantje liggen en de redactiesecretaresse is nog steeds in de buurt, ook overdag.

More to read on Social@Cisco

Tags:
Leave a comment