BeLux Blog
Share

Shadow IT ontploft, maar er is hulp onderweg


March 10, 2016


Lufthansa gaat wifi aanbieden op zijn langeafstandsvluchten, dat is handig om weten – ik merk dat ik altijd en overal naar wifisignaal zoek. Gelukkig is er in tegenwoordig in bijna elk bedrijf waar ik kom wel wifi beschikbaar. Nochtans heeft dat wel even geduurd. Ook voor wifi geldt dat het pas onder impuls van consumerization doorbrak in bedrijven. In de begindagen brachten medewerkers zelfs eigen access points mee, vaak ‘clandestien’. Ongewild zette men zo de poort naar het bedrijfsnetwerk wagenwijd open..

Dat is wat men shadow IT noemt en vandaag gaat het met cloud net zo. Medewerkers willen cloudtoepassingen activeren omdat die hun dagelijkse job vergemakkelijken. In tegenstelling tot onze onbeveiligde access points is de impact van onveilige cloudsoftware evenwel vele malen groter. Vorige zomer hebben we een aantal bedrijven bereid gevonden om onze nieuwe Cisco Cloud Consumption Service te testen. Na een eerste nulmeting in de zomer hebben we met kerst de staat opgemaakt.

shadow it

De conclusie: er is geen sector of organisatie die eraan ontsnapt. Zelfs bedrijven die geen internet voorzien kampen ermee. In 2015 gebruikte een onderneming gemiddeld tussen de 700 en 1200 verschillende clouddiensten, onder meer om gegevens extern op te slaan, bestanden door te sturen en samen te werken. Dat is 25 (!) keer meer dan wat de IT afdelingen denken te weten. Op zes maanden tijd hebben een groei gemeten van maar liefst 67 procent.

Risico’s van de schaduw

Een ongecoördineerd gebruik van public cloud diensten stelt een bedrijf bloot aan een aantal risico’s:

  • Bedrijfszekerheid: als je ongecontroleerd gebruik maakt van cloud maak je je bedrijf rechtstreeks afhankelijk van een ander. Er is altijd een kans dat de cloudleverancier zijn operaties stillegt als gevolg van financiële problemen of acquisitie. Dun & Bradstreet bevestigt dat een kwart van de cloud providers die in bovenstaand onderzoek naar boven kwamen een hoog financieel risico meedragen.
  • Gegevensbescherming: met almaar meer data in de cloud is het belangrijk dat die gegevens goed beveiligd zijn. De cloud is veilig, maar niet alle clouddiensten hanteren beveiligingsregels die volgens u de norm zijn.
  • Regelgeving: van de bedrijven die deelnamen aan het cloud consumption onderzoek is 60% onderhevig aan regelgeving. Dat is een uitdaging voor CIO’s, die verantwoordelijk zijn voor de regels omtrent opslag van bedrijfsgegevens.
  • Kosten: Aangezien de meeste clouddiensten niet door IT maar veeleer door departementen zelf aangeschaft worden, hebben bedrijven geen zicht op de totale IT-kost. Bovendien worden veel diensten dubbel gekocht. In de studie waren er per bedrijf gemiddeld 92 hostingdiensten, 84 marketing- en salestoepassingen, 71 financiële applicaties, 51 collaboration services zoals video- en webconferencingsystemen, 46 opslagdiensten, 37 productiviteitstools zoals voor projectmanagement en 36 business intelligence toepassingen zoals dashboards, rapportage of analyse.
  • Dienstverlening: weinig cloudleveranciers hanteren een gegarandeerde en/of gedocumenteerde SLA voor hun diensten. In tegenstelling tot de IT-afdeling kunnen departementen potentiële problemen ook niet inschatten.

Ook in België..

In een onderzoek dat Cisco België voerde met Data News blijkt dat Belgische bedrijven er zich wel van bewust zijn van het bestaan van shadow IT in hun bedrijf. Ongeveer de helft van de bevraagden denkt dat slechts een minderheid van de werknemers gebruikmaakt van software.

Met onze Consumption Service kunnen ze hun cloudgebruik in kaart brengen en beslissen om enkel de juiste cloudsoftware toe te laten. Dat zou alvast de financiële en beveiligingsrisico’s beperken en ook flink wat kosten uitsparen.

Meer weten over Cisco Cloud Consumption Services? Op 24 maart geef ik om 10.00u een webinar (in het Engels) over ‘Discover and manage your shadow IT’. U kunt hier registreren.

 

 

Tags:
Leave a comment