BeLux Blog
Share

Rode kaken


December 23, 2010


Links van mij zitten Barbara uit Hongkong en Irving uit Singapore, rechts Juan Pablo uit Zuid Amerika, David uit Zuid-Afrika en Kim uit Ierland. Verder nemen ook nog mijn collega’s uit het verre noorden, Nieuw-Zeeland en Griekenland deel aan een driedaagse met het topmanagement van Cisco in San José.

Als Belg zit ik ergens in het midden: godzijdank is de Belgische economische situatie stukken beter dan de Ierse of de Griekse, maar voor de rest worden wij wel in snelheid gepakt door de meeste anderen rond tafel.

Met mijn eigen kinderen doe ik wat mijn vader mij steeds voorhield: vergelijk je nooit met de slechtsten van de klas, maar kijk naar de beteren. Met rode kaken luister ik naar Irving voor wie 100 Mbps uploadcapaciteit de standaard is. Waar de overheid de cloud niet alleen ontwikkelt maar ook sponsort voor privé-bedrijven. Waar het stedelijk vervoer volledig “online” rijdt en waar alle scholen jaarlijks twee weken dichtgaan om te oefenen bij een eventuele pandemie, maar het onderwijs onverminderd online voortgaat. Niet alleen de informatie over alle stadsbussen staan online, ook de militairen zijn individueel uitgerust met state-of-the-art communicatieapparatuur.

En wat gedacht van de brandweer in Hongkong, die zich ertoe verbindt om overal binnen de zes minuten ter plaatse te zijn. Dynamische signalisatie zorgt ervoor dat een brandweerwagen bij alarm letterlijk overal groen licht en bijgevolg vrije doorgang krijgt. Zover zijn wij nog niet, maar binnenkort vertel ik u het verhaal van de brandweer in Oost-Vlaanderen die dankzij onze technologie een stuk beter zal blussen.

Verleden jaar herleefde Singapore met BNP-groei van 15%, waarbij computernetwerken een vooraanstaande rol spelen. Er gaan toch regelmatig Belgische politici en ondernemers op bezoek in Singapore en Hongkong. Hebben zij dan ook rode kaken zoals ik bij het aanschouwen van hun technologische voorsprong? Kenniseconomie, zegt u?

Tags:
Leave a comment