BeLux Blog
Share

Pakt België uit met e-Health als EU-voorzitter?


April 29, 2010


Cisco HealthPresenceBinnenkort wordt België EU-voorzitter en binnenkort lanceren wij HealthPresence, een systeem voor consultatie op afstand. Zou het geen goed idee zijn om HealthPresence te koppelen aan de Belgische e-ID? Zo kunnen we aan de wereld laten zien dat België aan de top staat qua e-Health.

Ik was verrast, in de aangename zin, toen ik onlangs verschillende artikels over Cisco en gezondheidszorg las in Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad en La Meuse. Vanwaar die interesse voor Cisco vanwege media die zich in de eerste plaats tot een heel breed publiek richten? Het gebruik van het internet in de medische sector heeft duidelijk hun belangstelling gekregen. Niet dat online monitoring nu pas uitgevonden werd, maar dankzij levensgrote video over het internet vormt de afstand tussen patiënt en arts niet langer een belemmering.

Met TelePresence (levensgrote internetvideo) hoeven mensen zich niet noodzakelijk te verplaatsen om samen te zijn: recent nog heeft COP15, de jongste klimaatconferentie van de VN, er grootschalig gebruik van gemaakt en tonnen CO2 gespaard. De meest recente ontwikkeling in dit domein heet HealthPresence. Het laat interactie tussen patiënten en artsen toe zonder dat een van beide partijen zich hoeft te verplaatsen (niet om openhartoperaties van op afstand uit te voeren, wel om minder spectaculaire, maar heel frequente onderzoeken te verrichten). De superieure videokwaliteit maakt het verschil met een persoonlijk doktersbezoek echt klein.

Video is goed voor de gezondheid

Met Health Presence sparen patiënten, artsen en verplegend personeel heel wat tijd. Men hoeft niet langer maanden vooraf de agenda van die ene specialist te boeken. De drempelvrees van patiënten gaat naar omlaag, de beschikbaarheid van artsen gaat omhoog. En last but not least: de globale factuur voor ziekenzorg daalt terwijl de beleving voor de patiënt verbetert.

Ik meen te weten dat Fedict er wel wat voor voelt om met HealthPresence en de e-ID iets te laten zien tijdens ons EU-voorzitterschap. Er bestaat ook weinig twijfel dat Frank Robben voor het juiste kader kan zorgen. Mijn dank, tot slot, aan de betrokken partijen die ervoor zorgen dat hier de bandbreedte toeneemt en dat fibersnelheden in de maak zijn voor iedereen.

Tags:
Leave a comment

0 Comments