BeLux Blog
Share

“Onze video-adviseur ontvangt u nu graag in zijn virtueel kantoor”


October 24, 2016


Stel, je hebt je oog laten vallen op een huis. Snel langs enkele banken te gaan en je precieze financiële mogelijkheden toetsen? Wat als je nu eens een videoafspraak kunt maken met een hypotheekadviseur die meteen het tarief kan beklinken?

Bij zo’n bankenronde is telkens weer de hypotheekspecialist bezet of is de regioconsulent die dag in een ander bankkantoor aan de slag. De meeste bankfilialen bieden immers niet alle diensten aan. Hypotheekleningen en vermogensbeheer worden vaker regionaal georganiseerd, met één specialist voor verschillende filialen.

Dat betekent een nieuwe afspraak inplannen en wéér verlof nemen. En als je dan toch je afspraak te pakken hebt, dan moet de regioconsulent de rentevoet eerst nog aftoetsen met het hoofdkantoor. In het allerslechtste geval heb je je huis dan misgelopen. Dat moet beter kunnen.

Videoafspraak bij bpost bank

Wat als je nu eens gewoon een videoafspraak kunt maken met een hypothecair adviseur op datzelfde hoofdkantoor die meteen het tarief kan beklinken? Daarmee pakt bpost bank nu uit, een Belgische primeur.

Als je een kredietopening wilt bespreken met bpost, volstaat het om naar het dichtstbijzijnde filiaal te gaan en een videogesprek te houden met de hypothecaire specialist van bpost bank. Alles gebeurt in een rustige ruimte waar Cisco’s remote expert klaarstaat.

Meteen bevestiging van rentevoet door hoofdkantoor

video-banking-007 (Large)Op basis van de afspraak in de agenda van de consulent start de videoconferentie automatisch op. Er is een tweede scherm om eventueel voorstellen samen te bekijken, plus een printer en een documentscanner om meteen een en ander te tekenen. Hypothecaire kredieten afsluiten ging nog nooit zo snel. En uiteindelijk zijn we het intussen allemaal wel gewoon om via video te communiceren. In 2011 al was één Europeaan op drie gewonnen voor financieel advies via video. Dat cijfer ligt nu vele malen hoger.

Meerwaarde van 38 miljard dollar voor het grijpen

Bpost bank gaat branch video banking nu gedurende zes maanden testen in zeven postkantoren. Na de evaluatie kan er in elk postkantoor in België een remote expert komen. Ook in de kantoren waar nu nog geen hypothecaire kredieten worden aangeboden. Branch video banking is voor bpost bank dus ook een manier om meer business te genereren.

In dit rapport van Cisco over de potentiële rol van video in retailbankieren, citeerden we een Europese studie die stelt dat adviseurs in bankkantoren gemiddeld slechts 15 afspraken per week afwerken. Dat laat ruimte voor efficiëntieverbetering. Die verbetering is eerder dit jaar becijferd. De potentiële meerwaarde van video-adviseurs is 38 miljard dollar voor de periode 2015-2017!

Ook adviesbureau Forrester bevestigt ook dat videobankieren de verkoop van financiële producten verhoogt: videobankiers bespreken niet alleen hypothecaire kredieten, ook producten als pensioensparen of autoverzekeringen kunnen perfect via video.

De totale potentiële meerwaarde van digitale innovatie bij retailbanken (‘digital value at stake’) wordt geraamd op 405 miljard dollar wereldwijd.

Tot binnenkort, via video bij bpost?

 

Tags:
Leave a comment