BeLux Blog
Share

Omzet verhogen dankzij de cloud


November 10, 2016


Zowat elk bedrijf in de wereld onderzoekt hoe het groei kan boeken, door meer omzet te realiseren (top-line growth) of bepaalde activiteiten efficiënter te verkopen (bottom-line growth). Goed nieuws: onderzoek in opdracht van Cisco toont immers aan dat cloud rechtstreeks bijdraagt aan zowel top– als bottom-line.

Studiebureau IDC ondervroeg 6.100 IT-verantwoordelijken uit 31 landen. Uit de bevraging blijkt dat het gebruik van cloud door ondernemingen in 2015 met maar liefst 60% is gestegen. Bijna 70% maakt nu gebruik van cloud. Bijna driekwart van de respondenten zet in op hybride cloud, al verwacht IDC dat de investering in private cloud de twee volgende jaren nog zal stijgen met 40%.

Almaar meer bedrijven zijn dus overtuigd van de kostenbesparing door cloud. Maar hoewel ruim de helft van de respondenten aangeeft dat cloud zal helpen om het IT-budget meer strategisch in te zetten, slaagt slechts 3% van de gebruikers erin om zijn omzet daadwerkelijk te verhogen dankzij de cloud. Hoe komt dat?

Focus op innovatie en digitale transformatie

Het antwoord is vrij eenvoudig. Veel bedrijven zitten vooralsnog in de zogenaamde ‘first wave of cloud value’ en hebben een lage ‘cloudmaturiteit’. Occasionele of opportunistische gebruikers beschouwen de cloud als een tool die de kosten terugdringt, die toelaat om betere afspraken (service level agreements) te maken met softwareleveranciers en een betere klantenervaring mogelijk maakt.

cloud-adoption-levels

De meest geavanceerde gebruikers hebben een uitgekiende cloudstrategie. Die laat hen toe om gemiddeld 4 procent omzetgroei te halen, het IT-budget tot 200 keer slimmer – en dus strategischer – in te zetten, IT-diensten 99 keer sneller op te starten en tegelijk hun IT-kosten met 77 procent terug te schroeven.
Zij zitten al helemaal in de ‘second wave of cloud value’ en beschouwen cloud ook als een springplank voor innovatie en digitale transformatie. Volgens een recent rapport zet disruptie ongeveer 40 procent van onze beste bedrijven binnen dit en vijf jaar uit de markt. De respondenten van de studie geven aan dat cloud helpt om sneller klanten te werven (68%) en ook sneller nieuwe markten aan te boren (18%).

Allemaal goed en wel, maar hoe begin ik eraan?

Het is dus tijd voor een volgende stap, maar een goede cloudstrategie bepalen is natuurlijk niet eenvoudig. Met Cisco Domain Ten hebben we ook een framework opgericht om uw IT-transformatie te versnellen. Daarmee kunt een roadmap van twee tot drie jaar opstellen met de aanbevolen stappen in uw transformatie naar cloud.

Weet u al welke toepassingen in de cloud moeten draaien en waar precies? Weet u in welke mate de volledige of gedeeltelijke transitie naar de cloud invloed heeft op uw kosten, schaalbaarheid, beveiliging en data governance? Wanneer gebruikt u public cloud, wanneer eigen materiaal?

Ben ik een early adopter of een fast follower?

Het antwoord op die vragen is voor elk bedrijf, elke industrie anders. Samen met IDC hebben we de antwoorden van onze respondenten in een matrix gestopt die u toelaat om uw eigen cloudgebruik in kaart te brengen en te toetsen aan de scores van uw sectorgenoten. We tonen hoe u best van start gaat, waar u eerst op moet werken en wat de mogelijke impact is op de top– en bottom-line van uw bedrijf.

 

Tags:
Leave a comment