BeLux Blog
Share

Nieuwe productfamilie moet Internet of Things versnellen


August 3, 2015


Tegen 2020 zullen naar verwachting 50 miljard toestellen en andere dingen met het internet verbonden zijn. Dat is inmiddels voldoende gekend. Vandaag is 99% van alle dingen dat echter nog niet. Het Internet of Things zou dan ook enorme kansen op efficiëntiewinst moeten gaan bieden aan bedrijven en overheden.

IOE_Mini_InfographicToch blijft digitalisering complex. Hoeveel toestellen je namelijk ook verbindt, je moet aan de slag met de grote hoeveelheid gegevens die ze vrijgeven. Waylay, een hele mooie Belgische start-up, heeft een software gemaakt om op basis van sensorgegevens beslissingen te automatiseren. Samen met twaalf andere start-ups nemen ze deel aan het Challenge Up-begeleidingsprogramma van Cisco, Intel en Deutsche Telekom. Meer daarover in deze reportage. Een IoT-bedrijf om in de gaten te houden.

Het Internet of Things wordt dus pas interessant en ‘smart’ als je het koppelt met een geavanceerde gegevensanalyse. Pas dan zullen klanten nieuwe zakelijke modellen kunnen lanceren of productiviteitswinst boeken. Daarbij mogen bedrijven beveiliging niet uit het oog verliezen: op toestellen, in datacenters en netwerken.

Cisco heeft daarom een nieuw IoT-systeem gebouwd dat de complexiteit van digitalisering moet inperken. Het is een productfamilie die volledig op elkaar is afgestemd en organisaties toelaat om sneller van start te gaan met het Internet of Things. Bovendien is het een open systeem waarop partners kunnen inhaken. Zo kunnen steden en burgers sneller de vruchten plukken van smart cities, bedrijven sneller voordeel halen uit het industrieel internet.

Cisco IoT System omvat producten voor netwerkconnectiviteit (routing, switching en draadloze netwerktechnologie), voor fog computing (onze IOx-software laat toe om gegevens te verwerken op netwerkcomponenten), beveiliging (in tegenstelling tot traditionele beveiliging combineert IoT System digitale en fysieke beveiliging), gegevensanalyse (IoT System biedt de nodige infrastructuur voor zowel Cisco’s connected analytics als software van derden), automatisering (één systeem voor het beheer van almaar meer toestellen en toepassingen) en integratie (heel wat APIs waarmee steden en bedrijven hun toepassingen kunnen bouwen bovenop de infrastructuur).

Tieto, het grootste Scandinavische IT-dienstenbedrijf, gebruikt onze IOx-software om productie- en zorgorganisaties te helpen met de verwerking van gegevens die door machines worden genereerd. In zo’n omgevingen moet men rekening houden met hoge temperaturen, onstabiele internetverbindingen of vibraties. Dankzij IOx kan men toepassingen op onze netwerkapparatuur laten draaien: switches, routers of IP-camera’s. Switches worden servers als het ware. IOx laat Tieto’s klanten toe om M2M-gegevens zo dicht mogelijk bij de gegevensbron te draaien en te verwerken. Het creëerde zelfs een divisie rond Industrial Internet.

Dat moet in ons land ook kunnen.. Belgische steden en bedrijven zijn aan zet.

Leave a comment