BeLux Blog
Share

Netwerkconfiguratie programmeren halveert TCO


August 12, 2015


Vorig jaar nam Cisco het Zweedse Tail-f over, een leverancier van software voor netwerkbeheer. Met hun technologie kunnen organisaties het gegevensverkeer van zowel traditionele als virtuele netwerken regelen. Het laat IT-organisaties toe om de provisioning van fysieke of virtuele switches te automatiseren in functie van het gegevensverkeer van de applicaties die op het netwerk draaien. Dankzij die automatisering kunnen ze tot 50 procent van hun kosten voor configuratie en netwerkbeheer schrappen.

Een jaar later heeft Cisco Tail-f’s topproduct NCS (network control system) opgenomen in het eigen softwareportfolio. Cisco Network Service Orchestrator enabled by Tail-f zal voornamelijk grote IT-organisaties helpen bij de automatisering van onder meer clouddiensten.

Met NSO kunnen ze hun netwerktoestellen simultaan beheren – ook van andere fabrikanten dan Cisco – en ook VPN-netwerken instellen, hun netwerkverkeer automatiseren en de toepassing doet zelfs dienst als orchestrator van de vandaag populaire software-defined networks (SDN). Provisioning van hybride netwerken met zowel klassieke als virtuele netwerkdiensten is perfect mogelijk. Met NSO kunnen ze dus sneller en eenvoudiger nieuwe diensten activeren, nieuwe netwerkcomponenten toevoegen of de instellingen ervan wijzigen.

Basic ConfD blijft gratis

Naast de service orchestrator NSO heeft Tail-f ook ConfD in portefeuille. Dat is een softwarebibliotheek waarmee ruim 75 fabrikanten het besturingssysteem van hun fysieke of virtuele netwerktoestellen kunnen ontwikkelen. Ze omschrijven configuraties met de gestandaardiseerde modelleertaal YANG, en gebruiken vervolgens het NETCONF protocol om instructies te geven aan de netwerktoestellen. NETCONF maakt gebruik van open standaarden.

home-confd-tileIn het belang van de netwerkindustrie blijft Cisco de basisversie van deze ontwikkelsoftware (Basic ConfD) gratis ter beschikking stellen. Een premium versie van ConfD omvat ook een aantal interfaces voor andere netwerkprotocollen zoals Cisco’s eigen CLI (command line interface), en ook REST en SNMP. Met ConfD begrijpen netwerktoestellen de meest gangbare protocollen en dus ook gemengde instructies.

Configuratie en foutbeheer zijn goed voor 45 procent van de totale kosten van netwerktoestellen. Cisco heeft met zijn application-centric infrastructure en de technologie van Tail-f nu verschillende troeven om klanten te helpen met geautomatiseerd netwerkbeheer in hun datacenter en zo de kosten te halveren.

Leave a comment