BeLux Blog
Share

Meisjesvriendelijk ICT


March 19, 2013


Bij de start van elk academiejaar onderzoekt men weer hoeveel vrouwen kozen voor ICT. Vorig jaar was er eindelijk nog eens een bemoedigend resultaat: een stijging! Desillusie alom toen bleek dat vrouwen nog altijd maar 7,5 procent uitmaken van de technologisch getinte studierichtingen. Iedereen kent het tekort aan ICT’ers en met jongens alleen zal het dus niet lukken.

Dan kun je twee dingen doen: laatstejaarsleerlingen proberen overtuigen, of de meisjes veel vroeger warm maken voor technologie. Cheryl Miller, voorzitster van Zen Digital – een organisatie die STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) voor meisjes promoot – stelde op de She Goes ICT-blog van Data News al dat meisjes tegen hun vijftiende reeds beslissingen hebben genomen die hun leven bepalen.

Er zijn uiteraard talloze initiatieven om meer meisjes ICT te doen studeren. Brussels Girl Geek Dinner om het luchtig te houden of Agoria’s Technoladies als voorbeeld van een ietwat serieuzere campagne. Bij Cisco zetten we als partner onze schouders onder de Girls in ICT Day, een initiatief van de Internationale Telecom Unie van de Verenigde Naties dat ontstond in 2011. Deze video vertelt er alles over.

Vijftig meisjes zullen ons in dat kader op 24 april (de ‘Girls in ICT Day’ vindt elke vierde donderdag van april plaats) een bezoekje brengen. Officieel wordt het een ‘hands-on ICT exploration day’. Zelf wil ik hen graag eens onderdompelen in ons videolaboratorium, da’s altijd indrukwekkend. Of hen gidsen in het Technical Assistance Centre, Cisco’s servicedesk voor de Europese regio. Gefundenes fressen voor talenknobbels, ook. Ze kunnen al hun vragen over technologie en werken in onze sector vragen aan onze vrouwen. Tegelijk nemen ze een kijkje achter de schermen van een multinational.

Een dag later brengen we dan samen een bezoek aan het Europees Parlement en mogen we exclusief een vergadering van commissaris Neelie Kroes bijwonen. Voor dat VIP-bezoekje loopt er tot 1 april een App Design competitie, want we mogen slechts vijf meisjes naar het EP meenemen. Meer info daarover vind je hier.

Aan zo’n initiatief werken we bij Cisco graag mee. Uiteraard mag ook bij ons het aantal vrouwen omhoog, sowieso is diversiteit voor ons erg belangrijk – we hebben er zelfs een apart programma voor.

Als jij dit initiatief een duwtje wil geven, kan je lid worden van onze Facebook-groep, of ons volgen op Twitter via @GirlsinICTCisco. Of vrienden met dochters wijzen op deze blogpost of de school van je kinderen inlichten. En je kunt ook gewoon inschrijven.

O ja. Vorig jaar waren er in totaal 1300 “Girls in ICT Day” activiteiten in 90 landen.

Tags:
Leave a comment