BeLux Blog
Share

Meerderheid van CIO’s stapt binnen de twee jaar over naar intent-based networking


November 25, 2019


Naar analogie van onze Visual Networking Index, die al ruim tien jaar de groei van het internet meet, hebben we recent ook de evolutie van bedrijfsnetwerken onderzocht. Het 2020 Global Networking Trends Report is het resultaat van een bevraging van meer dan 2.000 IT-managers.

Het rapport peilt naar de huidige staat van hun netwerk, en naar de belangrijkste trends en evoluties die hun toekomstige investeringen beïnvloeden. Met name nieuwe draadloze technologieën, AI en securitydreigingen zullen volgens hen de volgende vijf jaar de grootste impact hebben op netwerkstrategieën van organisaties.

Artificiële intelligentie

IT-teams houden netwerken vandaag al met hand en tand in de lucht. De complexiteit van netwerken neemt echter elke dag nog toe: eindgebruikers werken steeds meer mobiel, er zijn almaar meer geconnecteerde dingen, het aantal applicaties in de cloud neemt toe en de nood aan een sterke beveiliging is nijpender dan ooit.

Door de enorme digitalisering is er gelukkig een enorm potentieel aan real-time IT data beschikbaar, waarmee men beter inzicht krijgt in de werkelijke gebruikservaring, de toegevoegde waarde, de efficiëntie en de beveiliging van IT-omgevingen. Om die ruwe data om te zetten in inzichten en informatie heb je wel nieuwe tools nodig. Het is haast onmogelijk om die networking big data nog manueel te verwerken.

Voor bijna 40 procent van de IT-managers is die added value van hun afdeling prioritair, belangrijker dan eenvoudigere operaties, de productiviteit van werknemers of minder veiligheidsrisico’s. Bijna de helft is van mening dat artificiële intelligentie daarin een cruciale rol speelt. Met machine learning en dankzij de grotere programmeerbaarheid van het netwerk kunnen IT-teams taken gemakkelijker automatiseren. Zo komt er tijd vrij om echt aan de business te werken en de toegevoegde waarde nog te verhogen.

Intent-based networking breekt door

Ongeveer veertig procent heeft met software-defined networking al eerste stappen gezet in die automatisering. Iets minder dan veertig procent is er zelfs van overtuigd dat hun netwerken binnen de twee jaar volledig intent-based zullen zijn. Bijna acht op tien denkt binnen twee jaar al een service-driven netwerk te installeren.

Zo’n twee jaar geleden heeft Cisco intent-based networking voorgesteld aan de wereld. Dat is een van de grootste evoluties sinds de introductie van het internet. Intent-Based netwerken maken het eenvoudig om nieuwe IT-behoeften te vertalen naar policies die automatisch, programmeerbaar en aangestuurd door software worden geactiveerd. Zo reageren IT-managers snel op nieuwe vragen van de business, en kunnen ze IT continu en flexibel aanpassen. Ze kunnen sterker en sneller innoveren, en de interne productiviteit, de klantbeleving en de veiligheid van gegevens te verbeteren. Het IT-netwerk is en blijft de spil van digitale organisaties.

Ook software-defined WAN zeer populair

Ruim negentig procent denkt binnen twee jaar over te stappen naar een software defined wide area netwerk (SD-WAN). Ook hier in Belux zijn onze SD-WAN workshops zeer, zeer populair. Iets minder dan de helft van de IT-managers met een SD-WAN heeft plannen voor een AI-geoptimaliseerd WAN binnen de twee jaar.

Meer proactief netwerkbeheer

Voorts spendeert driekwart van de IT-teams zijn tijd aan het dagelijkse beheer van het netwerk. Het maakt dat IT-afdelingen overwegend reactief handelen, wat echt businessgericht denken in de weg staat. Ruim zeven op tien wil dan ook slimmere voorspellingen kunnen doen, onder meer met AI, om zo netwerkincidenten meer proactief aan te pakken.
Een andere tijdrovende activiteit is de coördinatie met andere IT-teams. Zo zegt 27 procent dat het beheer van verschillende netwerkdomeinen modernisering van netwerken in de weg staat.

Dat is zonde, want IT-managers hebben wel een groot vertrouwen in de vaardigheden van hun team om die modernisering aan te pakken. Een derde van de IT-managers denkt dat zijn team zeer goed voorbereid is om toekomstige netwerken te beheren, nog eens 40 procent denkt goed voorbereid te zijn. Toch blijft voor een kwart van de IT-managers het gebrek aan vaardigheden een barrière voor de transitie naar een geavanceerd netwerk. Dat maakt de nood aan automatisering net dringender dan ooit.

 

Het volledige Cisco 2020 Global Networking Trends Report kan je hier downloaden.

Tags:
Leave a comment