BeLux Blog
Share

Innovatie troef bij deSingel dankzij Cisco Meraki


January 8, 2019


Wie de Antwerpse ring al eens passeerde, zag waarschijnlijk de gebouwen van deSingel langs de weg prijken. Met een conservatorium, een kunstencentrum, café, concertzalen en meer, omvat de kunstsite zo’n 48.000 m². Geconfronteerd met de uitdaging om in elke hoekje een stabiel wifinetwerk aan te leggen dat eenvoudig op te volgen is, koos Pierre Van Diest, zakelijk directeur van deSingel, voor Cisco Meraki. Om alles in goede banen te leiden en het maximale uit het netwerk te halen, ging het centrum met Cisco-partner Cogetix in zee.

Verbouwing van site en netwerk

Door verbouwingen moest het bestaande draadloze netwerk uitgebreid worden. Daarbovenop vervielen de onderhoudscontracten van de huidige core switches en firewall. Een ideaal moment dus om de wifi grondig aan te pakken vertelt Van Diest: “Onze partner Cogetix wees ons op Cisco Meraki en de mogelijkheden ervan. Dat deed ons nadenken en beslissen om heel het netwerk te vernieuwen. We bekeken nog twee andere leveranciers, maar uiteindelijk was het de dienstverlening van Cogetix en Meraki die ons overtuigden. Cogetix zorgde uiteindelijk voor de implementatie van 130 access points, core switches en een firewall over heel de site.”

Stabiel, zelfregelend en duidelijk op te volgen

Een IT-afdeling heeft deSingel niet. Daarom moest het nieuwe netwerk zo eenvoudig mogelijk te beheren zijn. “Ik volg onze IT wel op, maar ben geen technicus. Met medewerkers, studenten en gasten die op hetzelfde netwerk surfen loopt niet alles van een leien dakje. Vroeger hadden we het raden naar de oorzaak van een probleem en moesten we hulp van buitenaf inschakelen. Eenvoudige monitoring en stabiliteit waren prioriteit voor ons. Cisco Meraki is op dat vlak een echte verademing. Het is een performant netwerk en bij die enkele keer dat het fout loopt, weten we precies waaraan het ligt en kunnen we zelfs vanop afstand ingrijpen. Bovendien beheert het netwerk zich zo goed als zelf”, aldus Van Diest.

Meer dan enkel wifi

Cogetix ontwikkelde ook een aantal extra functionaliteiten op basis van het Cisco Meraki-netwerk voor deSingel. Zo is er een heat-map die op een scherm aan de dienstingang verschijnt. Bij evacuatie weten ze zo of iedereen uit het gebouw is, maar het brengt ook piekmomenten in kaart. Daarnaast gebruiken ze de ingebouwde bluetooth in de access points om materiaal zoals flipcharts en zelfs hoogtewerkers terug te vinden. Via tags op de toestellen kunnen ze eenvoudig nagaan waar iets zich bevindt. Voor Pierre Van Diest staan er alleszins nog zulke projecten op de planning: “Met Cogetix zullen we blijven samenwerken om nog meer te doen met het netwerk. En ook op andere zaken zoals het telefoniesysteem van Meraki en de beveiligingscamera’s is ons oog al gevallen.”

Tags:
Leave a comment