BeLux Blog
Share

Ik ben apetrots op mijn vrijwilligers-collega’s


December 5, 2016


Het is vandaag Internationale Dag van de Vrijwilliger. Dat is bij Cisco een bijzondere dag. Al drie jaar geven we onze medewerkers de kans om iets terug te geven aan de maatschappij in de vorm van vrijwilligerswerk.

Twee keer per jaar organiseren we een zogenaamde Giving Back-week: een eerste keer tijdens de Week van de Vrijwilliger en eind november in de aanloop naar de Internationale Dag van de Vrijwilliger op vijf december. Vorige week zijn liefst 160 van mijn onvermoeibare, fantastische collega’s in totaal zestien vzw’s een dag gaan helpen. Ik ben apetrots op hen.

De activiteiten gaan van het herschilderen van lokalen over het samenstellen van voedselpakketten tot het opkuisen van natuurgebied. Zo zijn we Natuurpunt gaan helpen in West-Vlaanderen en ook in het Mechelse Rivierengebied. In het Waals-Brabantse Lasne zijn we dan weer La Marache gaan opschonen. En als u zich haast naar de krantenwinkel, dan leest u in La Libre Belgique het relaas van onze Marie-Laure Pourbaix over hun activiteit bij het Schaarbeekse opvangtehuis L’Escale. Zij lanceerde overigens het initiatief van de Giving Back weken, die in geen tijd een enorm succes blijken. Bedankt, Marie-Laure.

collage

Dat is overigens net het succesrecept van Giving Back. Het moet van de werknemers zelf komen, anders werkt het niet. Elke activiteit wordt gedragen door een ambassadeur.  Ze suggereren het type vrijwilligerswerk of een bepaalde organisatie, verenigen een team rond zich en verzorgen het contact met de vzw.

Voor kleine en grote groepen

Hu-Bu, een soort van online uitwisselingsplatform die de vraag en aanbod van vrijwilligerswerk bij elkaar brengt, coördineert de activiteiten. Hu-Bu stuurt de medewerkers van zijn ‘klanten’ op pad om voor social profit organisaties tuinen en natuurdomeinen te onderhouden, asieljongeren te entertainen of computernetwerken in te stellen, zoals mijn technische collega’s graag doen. Alles is mogelijk.
Veelal gebeurt dat in kleine teams maar bij Hu-Bu zijn er sinds dit jaar ook goeddoelteambuildings voor grotere groepen. Voor Les Palettes Solidaires zijn we in de Foyer George Motte met twintig collega’s meubels gaan maken van oude pallets. Zij kunnen tot 70 vrijwilligers ontvangen.

600 dagen vrijwilligerswerk

De voorbije 2 jaar zijn we nu al ruim 600 dagen vrijwilligerswerk gaan doen, meer dan twee voltijdsequivalenten. Voor elk gepresteerd vrijwilligersuur legt onze Amerikaanse hoofdzetel ook nog eens tien dollar op tafel. Vorig jaar resulteerde dat wereldwijd in zo’n twaalf miljoen dollar voor organisaties die extra steun kunnen gebruiken. Onze nieuwe CEO Chuck Robbins besliste in januari om Time2Give te lanceren. Vanaf dit jaar krijgen onze medewerkers vijf extra dagen per jaar om aan een goed doel naar keuze besteden.
“Vzw’s zijn vanzelfsprekend vragende partij en wij krijgen als Cisco-medewerker de kans iets goeds te doen voor de maatschappij. We zijn ook fier dat ons bedrijf hieraan meewerkt” vertelde mijn collega Ilse Van Winckel aan het magazine van Natuurpunt Vlaanderen, voor wie ze in het West-Vlaamse Avelgem een zijarm van de Schelde ging opschonen met een team van Cisco.

Sterke opgang

In zekere zin versterkt corporate volunteering dus de relatie tussen werkgever en werknemer, dat is welgekomen bonus. De interesse is ook groot. Sinds 2010 verdubbelde Time4Society zijn urenaantal tot bijna 25.000. Begin dit jaar hadden we een interview met De Standaard over het thema. Filip Van Mullem van Hu-Bu zei me achteraf dat hij liefst elf telefoontjes van nieuwe ‘klanten’ had gekregen. Super!

cyrn-tnxgaatjxg

En de directie, hoor ik u denken? Vergis u niet, alles zes de leden van de Belgische country leadership board  hebben deelgenomen aan Giving Back. Persoonlijk ben ik het Natagora-natuurreservaat Darquenne ingedoken. Want met overal een beetje meer vrijwilligerswerk helpen we de wereld vooruit.

Een idee voor uw volgende teambuilding?

Tags:
Leave a comment