BeLux Blog
Share

Hoezo, geen routers en switches meer?


December 21, 2012


Wat las ik vorige week? De focus van Cisco zou verschuiven van netwerkapparatuur naar software en diensten. Een week eerder had ik nochtans uit de eerste hand – van onze CEO John Chambers en CTO Padmasree Warrior – vernomen dat we nog sterker gaan inzetten op het intelligente netwerk. En daarvoor heeft men routers en switches nodig, en wel van het “slimme” soort.

Eén keer per jaar trek ik nog echt naar San José -de rest doen we via TelePresence. Voor de driedaagse strategy review vliegen we dus naar Californië. Naast John en Padma nog schoon volk aan tafel: Presidents Rob Lloyd en Gary Moore, Head of Engineering Pankaj Patel, de SVP’s voor sales en services Chuck Robbins en Edzard Overbeek en onze voornaamste engineering- en marketingteams.

earth-largeCisco is het hart van het Internet of Everything

Tijdens onze meetings stond één zaak centraal: het internet, waarvan Cisco mee de basis heeft gelegd en dat nog altijd maar 8.000 dagen oud is, staat voor een nieuwe technologische ontwikkelingsgolf. Het zal toelaten om nog meer zaken met elkaar in verbinding te stellen en nog meer te automatiseren. Mijn Amerikaanse vrienden hadden er een naam voor: het ‘Internet of Everything’.

Daarvan zou het Cisco-netwerk opnieuw de basis moeten vormen. Daarom zetten we nog sterker in op de vier architecturen die we drie jaar geleden begonnen te commercialiseren: Borderless Networks, Collaboration, Data Center en Video. We gaan die technologieën versterken en nog intelligenter maken. Concreet houdt het in dat we op een unieke manier vier basiselementen met elkaar combineren: hardware, software, services en vooral zogeheten application-specific integrated circuits (deze vrolijke Frans vertelt er meer over). Die ASIC’s zorgen voor netwerkverkeer aan snelheden die men voor onmogelijk hield.

Quality of Service is al lang onze differentiator, daar gaan we niets aan veranderen. Wat wel gaat veranderen, is dat software en diensten meer gewicht zullen krijgen in ons aanbod. Alles wordt immers een beetje software. En onze klanten hebben graag professionele ondersteuning. Aan het partnermodel verandert er evenwel niks.

Overnames in software

Alles wordt dus software. Zoals SDN als virtualisatiemiddel om netwerktrafiek te beheren, zonder rechtstreekse toegang tot de fysieke netwerkapparatuur. Software, dus. Dankzij de overname van Meraki helpen we onze klanten om wifi, routers en security appliances te beheren via de cloud. Software. Een andere nieuwe dochteronderneming, Cloupia, levert beheer- en configuratiesystemen voor cloudtoepassingen. Software. Reken daar nog eens IOS, IP-telefonie en andere unified communications bij en Cisco schuift op naar software. Die is nodig om samen met onze krachtige hardware uitzonderlijke prestaties te bieden aan het internetverkeer van onze klanten.

Zo lanceerden we onlangs het concept van het industry application automation platform, dat meer automatisering toelaat via het netwerk. De intelligentie in het Cisco-netwerk zorgt voor gepaste dimensionering, provisioning en beveiliging om de beste prestaties te leveren. Het vormt de architectuur voor smart cities met intelligente verkeersgeleidingsystemen, maar ook voor cloudtoepassingen.

Box-moving

De New York Times opende vorige week met een bericht dat het dozenschuiven voorbij is. Dat is zeker correct, het zuivere box-moving zegden we een drietal jaar geleden al vaarwel. De kracht van ons netwerk vormt meer dan ooit de kern van onze strategie. Dat netwerk heeft voortaan meer intelligentie, meer snelheid en meer vermogen onder de kap.

O ja, voor ik het vergeet: ik wens u een zeer voorspoedig jaar.

Tomorrow starts here.

tomorrow-starts-here

Tags:
Leave a comment