BeLux Blog
Share

Hoe zou het zijn met Prosper?


January 9, 2012


 

Volgens een studie van SDWorx zouden KMO’s erg weigerachtig staan tegen het aanwerven van mensen boven de 50, zelfs boven de 40.

Hallo?

 

In mijn vorige professioneel leven had ik het genoegen een volledig departement uit de grond te mogen stampen. From scratch, zoals dat heet.

Aangezien zowel de sector als het bedrijf nogal wat sex appeal hadden, werden wij overspoeld door sollicitaties van jonge blitse kerels en meiden.

Alle hadden ze een job, maar hier wilden zij bijhoren, dus stapten ze over: niet voor a few dollars more, maar omdat ze in het project geloofden.

Werklust, creativiteit en adrenaline zat: good vibrations, good Work/Fun balance ….

Het kostte mij meer moeite om ze in toom te houden dan ze aan de slag te krijgen.

 

Op een dag kreeg ik een CV binnen van ene Prosper: 50, werkloos, allesbehalve blits, niet bepaald ervaren met de sector, geen zware diploma’s.

Maar oprecht, autentiek, heel wat levenservaring, werklustig, veel gezond verstand, en een gezonde dosis humor, en … “willing”!

Ik heb Prosper aangeworven omdat ik de man OK vond, omdat ik in een positie was waar ik de man kon “helpen”, maar ook en vooral om wat “tegengewicht” te geven aan de jonge leeuwen die meer enthousiasme dan ervaring hadden. Het effect was uitermate positief. Na een eerste aarzeling bij de jonkies, werd Prosper met open armen ontvangen.. Later kwamen er nog andere “Prosper’s” bij, en de mix van jong met oud zorgde niet alleen voor de juiste balans op de werkvloer, maar droeg langs beide kanten bij tot persoonlijke ontwikkeling.

Prosper is er gebleven tot zijn pensioen.

 

In hetzelfde bedrijf kreeg ik ooit zeer gewaardeerde feedback van een business klant dat hij niet voor ons gekozen had “parce que il vous manque des cheveux gris…”. Ervaring was duidelijk belangrijk voor die klant. Enkel voor hem?

 

Ik weiger te denken in termen van generatiekloof, laat staan dat ik er mij bij neerleg. Diversiteit is een onmetelijke bron van rijkdom, niet alleen op de werkvloer, maar ook voor de ontwikkeling van ieder individu.

Bij iedere aanwerving moet men natuurlijk op zoek naar de nodige competenties, maar tevens naar voldoende verschil en complementariteit, ook qua leeftijd.

Ik heb er in ieder geval de voordelen van gezien en ervaren.

 

Kan SDWorx niet eens een studie maken omtrent de voordelen van diversiteit?

Misschien eens praten met Prosper…

 

 

 

Tags:
Leave a comment

3 Comments

 1. Het is (als 50 plusser) een echte opsteker om deze blog te mogen lezen.

 2. Prosperette, (v)
  50+ zoekt nieuwe IT uitdaging.
  Past ook in een jong team
  Recent nog Cisco SAN bij KBC ICT Mechelen.
  Volg nu cursussen (Cevora).
  Boordevol energie, ervaring, savoir vivre… ;-))

 3. Het draait hem steeds om evenwichten. Niet in evenwicht? dan val je

  Of het nu gaat over workload, de mensen in een team, business deals, privé-werk verhouding, …etc

  Ook in teamwork is een goeie mix belangrijk, zodat iedereen (gebaseerd op de nodige competenties natuurlijk), zijn of haar steentje kan bijdragen.

  Een succesvol voetbalteam bestaat toch niet enkel uit goeie verdedigers? Of enkel goeie koppers? En als dit voorbeeld dan toch de schijn opwekt dat het enkel om jonge kerels gaat dan is dat omdat in het voetbal de fysieke draagkracht, snelheid en behendigheid een doorslaggevende competentie is, doch dat geldt niet in het bedrijfsleven.

  de clichés (of gelimiteerd denken) zijn de échte obstakels, want die beletten ons te zien “wat is”. The mind is like a parachute, it only works when it is open.