BeLux Blog
Share

Hoe slim zijn onze burgemeesters?


October 15, 2014


Gisteren startte de tweede editie van het Internet of Things World Forum in Chicago. Zowat 1.500 deelnemers zullen er de enorme mogelijkheden bespreken die het Internet of Things, en het Internet of Everything te bieden heeft.

Vandaag maken vooral industriebedrijven gebruik van de mogelijkheden van het Internet of Things, bijvoorbeeld voor de automatisering van productieprocessen. Stilaan groeit ook de interesse vanuit de publieke sector, en daar wil ik het even over hebben. Het past misschien wel in de Digitale Agenda van minister Alexander De Croo.

Bij Cisco hebben we het doorgaans over Internet of Everything (IoE). In tegenstelling tot het Internet of Things verbindt het IoE ook processen, data, en personen. Het Internet of Things “beperkt” zich tot het fysische aspect dat objecten, sensoren, en machines met elkaar verbindt.

Algemeen wordt aangenomen dat het Internet of Everything een waarde van 19 biljoen dollar kan genereren, waarvan 4,4 biljoen in de publieke sector. Slimme consultants hebben berekend dat de overheid hier en daar extra inkomsten kunnen genereren via onder meer slimme parkings, maar dat zij vooral kosten kunnen besparen dankzij efficiëntiewinsten en productiviteitsverhoging. Daarnaast kan de beleving bij de burger aan kwaliteit winnen, maar dat valt moeilijker te becijferen. Binnenkort zal ik daarover meer vertellen.

Ik heb niet alle verklaringen van de nieuwe regeringen gelezen maar de budgetbesprekingen waren toch een hele dobber, meen ik me te herinneren. Ik kan mij best voorstellen dat zo’n besparingsmogelijkheden als muziek in een aantal oren klinken.

Enkele toepassingen van het IoT/IoE waar de voordelen evident en perfect te begroten zijn:
Het sturen van verkeersstromen op basis van slimme sensoren: wist u dat tot 30% van de auto’s in steden op zoek is naar een parkeerplaats?
Met slimme verlichting kan men tot 70% besparen op straatverlichting: met aangepaste sensoren en het bijhorende netwerk kan men water en energiedistributie optimalizeren.
Slimmer beheer van water: Barcelona – hét Europese voorbeeld van een Smart City – bespaart nu al jaarlijks 43,5 miljoen € dankzij sensoren in het waternetwerk. Parallel genereert de stad 37,5 miljoen € aan extra parkinginkomsten.
• Naast Barcelona wordt stilaan ook de haven van Hamburg een echte showcase waar men de volledige logistieke ketting 20% efficienter maakt dankzij het IoT/IoE.

Beste politici, beste burgemeesters, geef toe: wie droomt er in deze tijden niet van lagere operationele kost, extra inkomsten en een hogere productiviteit?

We hebben al het eerste connected stadium (zie mijn vorige blog).
Wordt Mechelen de eerste slimme stad in België, of wordt ze alsnog in snelheid gepakt?

Tags:
Leave a comment