BeLux Blog
Share

Het netwerk verandert, maar het onderwijs volgt (nog) niet


May 29, 2018


Op zijn jaarlijkse gebruikersconferentie Cisco Live heeft Cisco de tweede fase van zijn intuïtief netwerk gelanceerd. Het netwerk wordt slimmer, zelfsturend en programmeerbaar. Het netwerk is vandaag gekoppeld met zoveel toestellen en mensen: manueel netwerkbeheer lukt gewoon niet meer. Bovendien ligt de toegevoegde waarde al lang niet meer in connectiviteit alleen, maar ook in data. Cisco zet voluit in op automatisering en analytics voor het netwerk van de toekomst, maar dat vraagt om andere programmeerkennis. En daar knelt het schoentje.

Voor die nieuwe, intuïtieve netwerken lenen programmeertalen als Python en programmeertools als Ansible zich beter. Je kunt er eenvoudig interfaces mee programmeren tussen systemen, zogenaamde API’s. Dat geeft de taal een streepje voor in het Internet of Things, dat immens groeit. Volgens de vakvereniging IEEE is Python in 2017 zelfs de populairste codetaal voor softwareontwikkeling. Contradictoir genoeg is het in België nog een grote onbekende in onze bachelor- en masteropleidingen informatica.

220 Belgen namen deel aan Python Challenge

Toch is er meer dan ruime interesse voor. Liefst 220 Belgen hebben deelgenomen aan de eerste Python Challenge van Cisco, Dimension Data de ECAM-hogeschool en het leerplatform EDITx. De Brusselse ECAM is vooralsnog de enige hogeschool of universiteit met een gerichte opleiding in Python, vanaf het tweede bachelorjaar. Professor Sébastien Combefis nam daarin het voortouw: “Python is multi-inzetbaar én gemakkelijk aan te leren. De code leest erg gemakkelijk, bijna als standaard Engels. Je kunt code ontwikkelen om applicaties te draaien of om hardware aan te sturen. Wij leren onze studenten smartphones, microcontrollers en pc’s aan te sturen. We zien dat onze alumni de taal gebruiken in elektromechanica, bouw, elektronica en IT.”

Combinatie van netwerk- en programmeerkennis verdient gevoelig meer

IT’ers die netwerk- en programmeerkennis combineren zullen toepassingen nog sterker koppelen én voor een sterke gebruikerservaring of betere dienstverlening kunnen zorgen. Als we als IT stappen willen zetten en het IoT en digitale transities willen realiseren, moet de infrastructuur anders geprogrammeerd worden. Volgens Andrew Lerner van Gartner zullen netwerkspecialisten met ervaring in Ansible, Python of de integratie via API’s tegen 2020 tot 30% méér verdienen dan hun collega’s met enkel kennis van de command line interface. Dat is de huidige, vooralsnog meest gebruikte manier om netwerken te coderen.

Het feit dat met name de jeugd zich voor de Python Challenge heeft ingeschreven is dan ook geen toeval: 285 studenten op 660 deelnemers. Ruim de helft van de deelnemers was tussen 20 en 29 jaar oud, en er waren 39 tieners, waarvan er nog eens twee in de prijzen vielen. Het zilver ging naar de 16-jarige Jari Van Melckebeke en ook de 18-jarige Tessa Ickx haalde de finale met tien. Zij komt uit de CoderDojo-stal, het bewijs dat coderingscursussen hun vruchten afwerpen.

Winnende student geeft carrière andere wending

Minstens even opmerkelijk bij de studenten is dat de winnaar aan een heroriëntering van zijn loopbaan bezig is. Alexandre D’Hondt (34) studeerde in 2006 al af met een Master Economie en werkte onder meer als private banker voor Puilaetco Dewaay en voor het marketingagentschap iProspect. Hij besliste om zijn carrière een andere wending te geven en volgt nu een masteropleiding informatica aan de ULB.

Winnaar Alexandre D’Hondt (midden)

Voor Alexandre Dembour van EDITx moeten talen als Python dan ook veel sneller en veel breder gedoceerd worden. “De deelname van Jari en Tessa aan de finale bewijst dat bepaalde programmeertalen al vanaf de puberteit kunnen onderwezen worden. Het is belangrijk dat scholen van het middelbaar onderwijs een leerkader bieden aan jongeren die gebeten zijn door informatica. We mogen niet verwachten dat iedereen ondernemend en autodidact is als Jari en Tessa. Als we willen dat onze jeugd digitale vaardigheden ontdekt en ontwikkelt, moeten we hen de mogelijkheid daartoe bieden.”

Grote jobzekerheid

De Python Challenge is een sterk pleidooi om te investeren in de toekomst van deze taal en van studenten. Python-programmeurs hebben ongeveer de grootste jobzekerheid, ze kunnen haast in alle toepassingsgebieden aan de slag. Bij Cisco hebben we een internship programma om Python kennis verder te ontwikkelen. Python is voor new age networking wat het OSI-model was voor de eerste IT-netwerken, is de feedback. Meer dan een van deze Python-stagiairs in België en Luxemburg kon doorgroeien binnen Cisco, tot in Silicon Valley toe.

Pieter Van Molle (midden), winnaar bij de professionals

Tot slot: bij de professionals won Pieter Van Molle (25) de Python Challenge, hij is specialist in Deep Learning aan de UGent. Samen met Alexandre D’Hondt heeft hij een ticket beet voor Cisco Live en zal hij een volledige Cisco Meraki onboarding training krijgen, met aandacht voor Meraki API’s. Daarmee geeft Cisco Belux hen een platform om te groeien. Volgt weldra ook het onderwijs?

Tags:
Leave a comment