BeLux Blog
Share

Het gaat goed


March 3, 2014


Onlangs lag ik nog enkele onrustwekkende berichten over de Belgische IT. Volgens Gartner zouden iets minder IT-diensten besteld zijn in 2013, de verkoop van computers is tot een dieptepunt gezakt, en we noteerden een recordaantal faillissementen in Belgische IT-sector. Men zou voor minder ongerust worden. Als mensen me vragen hoe het bij ons zit, heb ik mijn antwoord klaar: goed! In bepaalde marktsegmenten zijn we er met Cisco zelfs serieus op vooruit gegaan: servers bijvoorbeeld.

Traditioneel zwaaien onze datacentervrienden van IBM en HP hier de plak. In amper vier jaar tijd heeft Cisco toch al 5 % van de globale servermarkt in handen. Hoewel Cisco zich vrijwel alleen toespitst op bladeservers, nemen we met vijf procent al plek vier in. In 2013 explodeerde de verkoop van Unified Computing System (UCS) met een stijging van 58,5%, voor sommigen een verrassing.

Volgens IDC is Cisco binnen het segment van de blades al goed voor 20 % market share. Wat verklaart het succes? In vergelijking met rackmountservers hebben bladeservers geen rechtstreekse voeding, die wordt gecentraliseerd in het chassis (of rack). Daardoor bespaar je vooral op je bekabeling (77%), maar je verbruikt ook minder stroom en koeling, goed voor een kostendaling van 54%. Bovendien verlaag je de beheerkosten met 61% en operationele kosten met 41%. Alle bedrijven hebben daar oren naar, ook grote.

Parallel groeit ook het succes van converged systems, met computing, opslag, switch en virtualisatie in één. Twee van de meest succesvolle, V-block en Flexpod, hebben beiden een UCS onder de motorkap. Vertaald in cijfers is de groei nog spectaculairder: in mei 2011 hadden we wereldwijd 5.400 UCS-klanten, het daarop volgende jaar 13.000 en in december 2013 28.000 klanten.  En dan blijven we nog eens de nummer 1 met onze netwerkcomponenten. Het gaat goed, dank u daarvoor.

Tags:
Leave a comment