BeLux Blog
Share

Graag 365 Girls in ICT-dagen


April 23, 2015


Het is vandaag een heuglijke dag, want de VN schenkt wereldwijd aandacht aan de Girls in ICT. Wij verwelkomen vandaag alvast meer dan 3000 meisjes in ruim 80 van onze kantoren om te proeven van een job in onze sector. Zelf organiseer ik een innovatieworkshop bij het Digital Leadership Institute International. De Girls in ICT-dag is een prachtig initiatief, maar we moeten al denken aan het vervolg.

We leven in snel veranderende maatschappij en ICT vormt daar het hart van. Futurist Thomas Frey voorspelde onlangs dat de helft van alle huidige jobs zal verdwijnen tegen 2030. Hoeveel van die nieuwe jobs zullen ICT-kennis vereisen, denkt u? In heel de EU zwaait slechts 29 van de 1000 afstuderende vrouwen af met een ICT-diploma. We stomen onze jonge vrouwen niet klaar voor de toekomst.

Nu zijn er natuurlijk wel tal van lokale en globale organisaties die trachten meisjes te inspireren en te overtuigen om te kiezen voor een carrière in STEM (Science, Technology, Engineering, Math), denk maar aan CoderDojo en Greenlight for Girls (g4g). Onlangs toonden we in het kader van de allereerste ‘g4g@work day’ aan 34 meisjes dat wetenschap en technologie ook leuk kunnen zijn.

Gebrek aan rolmodellen
Naast promotie voeren voor een carrière in de technologiebranche hebben we nog een andere opdracht. In geen enkele andere sector zoeken vrouwen zo snel andere oorden op als in ICT. De helft van de vrouwen die in de sector aan de slag gaat, vertrekt er nog voor hun 45ste, aldus een recente studie van de Europese Commissie. Een vijfde van de 30-jarige vrouwen met een ICT-diploma werkt in de ICT-sector, tegenover 9% van 45-jarige vrouwen. Vrouwen die toch kiezen voor onze sector, haken dus ook nog eens af.

Kunnen we zeggen dat we iedereen over dezelfde kam scheren, ongeacht geslacht, ras of leeftijd? Ik vrees van niet. Verschillende studies tonen aan dat vooroordelen een negatieve invloed hebben op ons werk. Foute marketing en vele vooroordelen beïnvloeden meisjes en vrouwen om toch voor het meer ‘geijkte’ pad te kiezen. Zo houdt het vooroordeel dat ‘technologie niet aantrekkelijk is voor meisjes’ vlot stand. Denken we echt dat de helft van de bevolking niet zo goed is in wiskunde of codetaal?

Wat kunnen we eraan doen? Aantonen dat meisjes, vrouwen en IT wel perfect kunnen samengaan is een goede eerste stap. Manon Van Hoorebekes titel van Digital Girl of The Year 2014 heeft lokaal wel wat aandacht geschonken aan onze zaak, maar wat kunnen we meer doen? We moeten vroeger starten. Via mijn beweging Girls ♥ Tech heb ik een petitie opgestart voor de entertainmentindustrie om meer vrouwelijke rolmodellen te betrekken in alle activiteiten of programma’s rond STEM.

Diversiteit aanpakken van beide kanten
In maart berichtte Fortune nog hoe wij diversiteit stimuleren vanuit de organisatie. We hebben echter ook medewerkersgroepen zoals Women in Networking (WiN), Women in Science and Engineering (WISE) en Connected Women (CW) die vrouwen begeleiden bij hun carrière binnen het bedrijf en stimuleren hen om de lat voor zichzelf hoger te leggen en activiteiten zoals Greenlight for Girls @ work te organiseren. Deze aanpak van onderuit heeft een even grote impact. Ook mannelijke managers zijn inmiddels bij de WiN-groep betrokken. Ze krijgen nuttige tips mee om betere leidinggevenden te worden.

Vorige maand nam VOO’s chief technology officer Tamara Leemans deel aan een wereldwijd evenement ‘Women of Impact’. Dit evenement wordt vanuit door medewerkers georganiseerd en duurt zo’n 20 uur lang van Hong Kong tot San Jose. 4850 mensen namen deel aan de workshops en netwerksessies. Het zijn initiatieven die u gemakkelijk kunt kopiëren.

Vandaag plooien we ons dubbel voor de Girls in ICT-dag, maar er zijn nog 364 andere dagen om vrouwen en meisjes te inspireren. Wacht niet tot volgend jaar.

Leave a comment