BeLux Blog
Share

Gelieve niet te e-mailen op vakantie


July 25, 2018


Het is bouwverlof en dat is zowat de meest populaire periode bij de Belgen om met vakantie te gaan. Klassiek krijg je dan allerhande tips om in het zuiden te surfen: gebruik geen openbare Wifi, mijd het internetcafé, maak voor vertrek een laatste back-up. Mja, als je smartphone uit de boot valt is echt álles weg natuurlijk. Toch is de verleiding groot om even te mailen met het thuisfront en dat is niet altijd slim.

Openbare wifi is doorgaans niet beveiligd en iedereen kan zomaar uw toestel binnendringen. Desalniettemin durven kenniswerkers ook op vakantie al eens een probleempje op het werk uit de wereld helpen. Toch maar connecteren met het openbare Wifi-netwerk, want dat gaat het snelst. Je zou eigenlijk zo’n veilige VPN-tunnel moeten gebruiken, maar hoe ging dat ook alweer? Eventjes een mailtje, wat kan er uiteindelijk misgaan? We begrijpen het, maar toch: niet doen!

Vakantiegangers: ook https is niet altijd te vertrouwen

Ook al surft u via https-webpagina’s, vertrouwt u best niet op de veiligheid ervan. Het https-protocol maakt gebruik van versleuteling en draagt zo absoluut bij aan veilig surfen, maar een kwaadaardig bestand vinden in versleuteld webverkeer is erg moeilijk. Daarvoor zijn geavanceerde beveiligingsoplossingen nodig die gebruikmaken van artificiële intelligentie. Wat veilig lijkt, hoeft het dus niet te zijn. Zeker niet op vakantie.

Thuisblijvers: opgelet voor CEO-fraude

Ook thuisblijvers zijn maar best waakzaam. Vooral de afdeling financiën moet goed opletten in de vakantieperiode. We kennen maar al te goed de mails die de afwezigheid van de vakantievierende directeur benutten om het bedrijf te verleiden tot een ‘urgente’ betaling, zogenaamde CEO-fraude. En wie heeft dan de moed om zijn baas op vakantie lastig te vallen met zoiets eenvoudigs?

Gelukkig is er heel wat nuttige software voorhanden om thuisblijvers afdoende te beschermen. Er zijn toepassingen om e-mailverkeer te beveiligen en je kunt een ‘gateway’ installeren om internetverkeer te monitoren. Een andere, interessante oplossing voorkomt dat een vakantieganger een bedreiging vormt voor de bedrijfsgegevens. Als de vakantieganger wil aanmelden vanuit een internetcafé, blokkeert zo’n identity management tool de toegang. Zo krijgt kwaadaardige software ook geen kans om op het netwerk te geraken.

De allerbeste oplossing is natuurlijk om helemaal niet te mailen. Je hebt niet voor niets vakantie. Toegegeven, dat vraagt misschien de nodige zelfoverwinning. Maar het is in elk geval maximaal veilig. Geniet van de zomer..

Tags:
Leave a comment