BeLux Blog
Share

Et alors?


May 7, 2014


 

Zestien grote bedrijven in Frankrijk willen geen vergaderingen of mails meer na 18.00u. Frankrijk denkt hopelijk toch niet dat het daarmee zijn achterstand tegenover Duitse wagens zal goedmaken, maar dat is een ander verhaal. Overtreders worden waarschijnlijk bestraft met het inleveren van hun smartphone of het ontzeggen van toegang tot het internet. De volgende stap wordt wellicht het installeren van de prikklok voor kenniswerkers. Herinnert u zich nog De Kollega’s?

En ik die dacht dat Frankrijk niet alleen stond voor Egalité en Fraternité, maar ook voor Liberté.
Ik houd van mijn vrijheid. Ik houd ervan mijn eigen leven en mijn eigen werk te “regelen”. Ik houd iets minder van regeltjes, vooral niet als ze onnozel zijn. Zou het kunnen dat de meeste mensen er ook zo over denken?

Uit onze regelmatige interne tevredenheidsenquêtes bij Cisco blijkt juist dat het verstrekken van flexibiliteit aan onze werknemers een doorslaggevende motiveringsfactor is. In ons geval gaat dit hand in hand met het oordeelkundig gebruiken van de nieuwste technologie.

Vandaag zijn onze werknemers én productiever én gelukkiger omdat zij hun werk zelf organiseren: waar en wanneer dat past. En ja, sommigen behandelen hun emails tussen 9 en 10 ’s avonds. Et alors?

Want misschien hebben zij voor 18.00u hun kinderen van school gehaald, en dus niet ‘gewerkt’ tot 18.00u. Et alors?

Misschien heeft diezelfde werknemer dankzij het internet – tijdens de kantooruren nota bene – een of andere belangrijke privéaangelegenheid afgehandeld. Et alors?

Creëer de juiste werksfeer, definieer de juiste taken, beloon de mensen op basis van prestatie, wees best veeleisend maar respecteer uw werknemers, en geef het juiste voorbeeld.

Ik vrees dat men in Frankrijk het verkeerde debat voert.

Tags:
Leave a comment