BeLux Blog
Share

Een origineel verjaardagscadeau


March 10, 2014


Het was ook dit jaar zoeken naar geschikte cadeaus. Niet enkel kerstpakjes, ook originele verjaardagscadeaus vinden wordt elk jaar een steeds moeilijkere opgave. We hebben alles al. Dit jaar schenk ik het Internet of Everything cadeau aan mijn geliefden, een origineel geschenk.

Cisco voorspelt dat het IoE een markt van 14 biljoen dollar wordt in de komende tien jaar, General Electric voorspelt dat het volledige sectoren zal transformeren. De grootste uitdaging van het IoE is waarde halen uit de talloze verbindingen tussen mensen, processen en dingen en uit de data die al die verbindingen genereren.

Ik denk dan graag aan zaken die ons dagelijks leven grondig overhoop zullen halen, zoals computergestuurd verkeer in slimme steden. Maar ook voor sommige persoonlijke, minder wereldschokkende problemen, biedt het IoE vandaag al een oplossing. En die oplossing kunnen we gewoon in de winkel kopen.

Ik geef maar een voorbeeld: Fitbit. Je draagt het gewoon rond de pols en het toestel houdt al je bewegingen bij en toont bepaalde patronen op je smartphoneapplicatie. Je kan je calorieverbruik en activiteitsniveau op de voet volgen. Die Fitbit is ook op de markt voor honden. Die versie communiceert naar je smartphone of je hond loopt, slaapt of speelt. Op die manier heb je je hond altijd een beetje bij, ook op kantoor.

Het IoE zorgt er ook voor dat je planten tijdig water krijgen. Met behulp van draadloze sensoren in de bloempot meet je de waterstand, de hoeveelheid licht en het aantal voedingsstoffen. Wanneer er een tekort is aan iets, stuurt ‘je plant’ een boodschap naar je smartphone.

Ook in de sport vinden we zulke intelligentie. Sensoren en software laten professionele ploegen toe zaken te meten waar ze vroeger nooit toe in staat waren. Hoe snel elke speler tijdens een wedstrijd loopt bijvoorbeeld. Zo kun je desnoods trainingsschema’s aanpassen. Ook consumenten vinden hier hun gading. Een klein toestel op je tennisracket meet de snelheid en bewegingen en zendt 1.000 datapunten per seconde naar een app. Daarmee kun je aan de slag om je techniek bij te sturen.

Het lijkt verwonderlijk dat het IoE met deze gadgets een markt van 14 biljoen zal uitmaken. Maar toen elektriciteit zijn intrede deed, was een van de eerste huishoudelijke applicaties de deurbel. Ook het IoE zal ons dagelijks leven ingrijpend veranderen, zelfs meer dan elektriciteit ooit gedaan heeft.

Tags:
Leave a comment