BeLux Blog
Share

Digitale grootvader


May 25, 2010


Vandaag nam ik deel aan een debat over de digital natives. In de zaal zat er welgeteld één, dus met de casting zat het niet echt snor. Mijn eerste multimediale ervaring komt uit 1958 toen mijn ouders een tv kochten: Brussel Vlaams, Brussel Frans, Rijsel en het testbeeld.

Toen ik in Gent studeerde, kreeg ik informatica van professor Henri Muller: Fortran IV. Perfect voer voor economisten, eigenlijk. Dan liever de les statistiek van professor Hein Picard. Tachtig kolommen ponskaarten sorteren, deden we met breinaalden. De naald door kolom vier en schudden maar. Wat overbleef, voldeed aan de selectie. Heerlijke tijd.

IBM CardsZoals u merkt, was mijn jeugd niet bepaald digitaal. Toch bij Burroughs aan de slag waar ik moest programmeren, in Assembler zowaar. Ik ken nog altijd hexadecimale codes uit het hoofd, want soms gingen we recht in machinetaal coderen. Dat moest ook wel als je over 8 kB geheugen beschikte. Een double density disk van 18,4 MB kostte toen 820.000 frank. Aan mij is evenwel geen groot programmeur verloren gegaan, gelukkig heeft men tijdig ingezien waar mijn talent niet lag.

Bij HP heb ik mee de eerste LaserJet in België geïntroduceerd: kostte 300.000 frank, haalde 8 ppm en printte zowaar in vier fonts: Courier, Courier bold, Courier italic en Line printer light. Uit Sausalito kwam Autocad: ik zie de Belgische importeur nog altijd starten vanuit zijn keuken in Aalst. Kort daarna toch al zijn eerste Porsche. De eerste portables van Compaq: net geen 10 kilo en met handvat.

Later had ik het geluk Mobistar mee op te starten. Om de drie maanden moesten wij ons businessplan herzien: alles ging drie keer zo snel als gepland. Dankzij Mobistar ben ik beginnen fietsen want John Cordier was zo slim geweest om mij in contact te brengen met de Nationale Loterij. Voor ik het goed en wel doorhad, waren wij sponsor van een wielerploeg. Ik heb er de fiets van André Tchmil aan overhouden, echt waar! Heerlijke tijd.

De kers op de taart vond ik toch bij Cisco. Allemaal digitaal, alles IP, alles verbonden, allemaal digital natives. Aangezien ze hier zoveel slimmer zijn dan ikzelf, allemaal digital, allemaal native, vraag ik ze dagelijks om mij te coachen in deze heerlijke digitale wereld. Ze hebben mij zowaar aan het flippen en het bloggen gezet: dankuwel.

Thuis: mijn twee jongste kinderen zijn mijn beste digital coaches en mijn oudste kleinzoon is goed op weg. U begrijpt het: ik geniet dagelijks van onze twee laptops, mijn Blackberry, de iPhone van mijn vrouw, de grote Mac, onze Windows server, de Macbook van mijn dochter, mijn Cisco VPN, WebEx, TelePresence. ‘k Ben een digital grandfather. Heerlijke tijd.

Tags:
Leave a comment

0 Comments