BeLux Blog
Share

Met Project Escuela maakt Cisco leerlingen enthousiast voor STEM


June 14, 2017


Vrijwilligerswerk ligt Cisco nauw aan het hart. Met onze Giving Back-weken, willen we onze werknemers motiveren om hun steentje bij te dragen. En dat doen ze elk jaar met veel overgave. Twee jaar geleden gingen we in het kader van Giving Back van start met Project Escuela dat elk jaar plaatsvindt en waarmee we leerlingen willen warm maken voor studies en beroepen in de ICT-sector. Dit jaar vonden 76 kinderen op de slotdag de weg naar onze kantoren in Diegem voor een middag vol technologie.

Project Escuela schoot uit de startblokken in Mexico om kinderen in moeilijke situaties te motiveren een hogere opleiding te volgen. Sindsdien verspreidde het project zich naar verschillende landen en ligt de focus nu op het tonen aan kinderen dat technologie overal om ons heen is. Daarnaast wilt het project hen ook motiveren om in al hun studies technologie te gebruiken en zo hun professionele en privéleven een stuk gemakkelijker te maken. Een doel waar Cisco België volledig achter staat. Dus namen we als eerste niet-Engelstalig of -Spaanstalig land deel aan het project. Buiten Project Escuela organiseerden we een tijd terug ook het Girls in ICT-event, waarmee we bij meisjes interesse voor onze sector wilden opwekken.

De leerlingen vinden enkele nieuwe innovaties uit

 Twee scholen – ‘t Michieltje uit Keerbergen en Ecole Mater-Dei uit Brussel – kregen gedurende het hele schooljaar elk vier keer Cisco-vrijwilligers over de vloer. Ze legden er de mogelijkheden van IT, IoT en onze eigen technologie uit en daagden de kinderen uit om in team een eigen Internet of Everything-project uit te werken. Voor dat laatste moesten de leerlingen een model ontwikkelen, een marketingcampagne uitdokteren en een PowerPoint maken om hun project tijdens ons laatste bezoek aan de school te presenteren.

Dat kinderen een rijke verbeelding hebben en erg inventief zijn, bleek uit de geweldige projecten die ze ons voorstelden. Heel wat fantastische ideeën passeerden de revue, maar per school kon er maar één team tot winnaar worden gekroond. Voor ‘t Michieltje uit Keerbergen ging die eer naar ‘The Unforgettable Watch’. Met hun horloge probeerden Jonas, Timo, Jill, Wout en Rebecca ervoor te zorgen dat leerlingen geen schoolboeken vergeten of er extra meenemen naar de les. Daarvoor combineerden ze een smartwatch en een bijhorende app met Near Field Communication Smart Tags. Door die tags op boeken te plakken, zie je via de app in een oogopslag welke boeken nog niet in je rugzak zitten en welke je mag thuislaten.

Bij Ecole Mater-Dei uit Brussel stond ‘The Connected Eyeglasses’ op nummer een. Zij kozen voor een slimme bril die aan de hand van sensoren regelmatig je ogen opmeten. Die data werd via Bluetooth naar een smartphone gestuurd. Een speciale app laat je vervolgens weten of je gezichtsvermogen verslechtert en dus een afspraak moet maken bij de oogarts. Dat laatste doe je ook meteen in de app.  Zo zorgen Lua, Grâce-Divine, Aïcha, Myriam en Laura dat je altijd een bril draagt met de juiste dioptrie.

Een middag bij Cisco als kers op de taart

Als afsluiter organiseerden onze medewerkers een groots event in onze kantoren in Diegem. Op dinsdagnamiddag waren de leerlingen welkom voor een pannenkoekenlunch gevolgd door een aantal workshops zoals ‘I’m a router’ (hoe werkt een internetrouter?) en ‘The Martian’ (in die film maakt men gebruik van onze videotechnologie ‘Telepresence’). De leerlingen brachten ook een bezoekje aan ons labo en lieten LED-lichten schijnen via een Arduino (waarmee je dingen slim kunt maken). Ten slotte lieten we hen Pictionary spelen met onze Cisco Sparkboard. De winnende teams van beide scholen werden nog eens extra in de kijker gezet: na de workshops presenteerden ze hun project aan scholen in de Verenigde Staten en Spanje via Telepresence.

We hopen dat – dankzij het fantastische werk van de vrijwilligers bij Project Escuela en Girls Power Tech – bij de kinderen een echt passie voor de ICT-sector groeit. Wie weet zien we sommige leerlingen later wel terug als collega.

Tags:
Leave a comment