BeLux Blog
Share

De situatie is ernstig maar niet hopeloos…


April 22, 2014


 

Dat het noodzakelijk is voor bedrijven om netwerken en systemen constant in de gaten te houden en bedreigingen op te sporen, wisten we al. Maar de situatie is ernstiger dan gedacht. Er waren nooit meer internetbedreigingen dan vorig jaar. Liefst 95 procent van de grote bedrijven was in 2013 het doelwit van kwaadaardig verkeer. Dat blijkt uit het Annual Security Report (ASR) dat Cisco in januari publiceerde. Het ASR, aan zijn zesde editie toe, maakt de staat op van de wereldwijde informatiebeveiliging. Samen met dat stijgend aantal bedreigingen, stijgt gelukkig ook het besef dat beveiliging in onze ondernemingen cruciaal is. Hoewel het rapport een somber beeld schetst van de huidige toestand van cybersecurity, moeten we optimistisch blijven en het vertrouwen bij de bedrijven herstellen.

Dat kan onder meer door beveiliging te voorzien die u helpt zowel voor, tijdens als na een aanval. Als voorbereiding op aanvallen moet je exact weten wat zich allemaal op je netwerk bevindt, want je kan niet beveiligen wat je niet ziet. Pas dan kan je efficiënt beginnen policies opstellen en beveiligingspunten instellen. Tijdens de aanvallen moet je oplossingen voorhanden hebben die een breed gamma aan bedreigingen kunnen neutraliseren, zowel op het netwerk als op mobiele toestellen en virtuele omgevingen. Na een min of meer geslaagde aanval moet je dan weer de nodige producten en procedures klaar hebben om de schade te identificeren en te beperken, en om alles zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen.

before during after

Cyber Attack Continuum

Cisco is alvast klaar om het hoofd te bieden tegen die aanvallen. Met Cisco’s Security Intelligence Operation (SIO) en het Vulnerability Research Team van Cisco’s dochterbedrijf Sourcefire scant Cisco nu constant naar hackingtrends, nieuwe malware en andere inbraakpogingen. Met de uitbreiding van onze expertise met de mensen van Sourcefire wordt Cisco’s aanpak van beveiligingsproblemen nog sterker. En dat levert al zijn vruchten af. Dat bewijst het overzicht van de 20 meest recente malware-aanvallen via mail en de tijd die Cisco erover doet om een oplossing te bedenken tegen die aanvallen. Van de belangrijkste beveiligingsspecialisten is Cisco in alle twintig gevallen de eerste om een oplossing te bieden, in enkele uren. Andere leveranciers komen gemiddeld 10 uur later met een oplossing voor de dag.

Naast betrouwbaarheid zijn er nog voordelen verbonden aan een goed beveiligd netwerk. Uit een studie van Forrester blijkt dat de terugverdientijd van een investering in onze Identity Services Engine (ISE), die de toegang tot het netwerk beheert, zeer kort is. Een daling van 75 % in de kosten voor het bellen naar helpdesks, een ROI van 212 % in een tijdsperiode van negen maanden. Met ISE kan een groot bedrijf jaarlijks 885.000 dollar besparen!

Frank De Reymaeker

Frank De Reymaeker is Head of Enterprise Networking and Security bij Cisco Belux en gastblogger op Pol’s blog.

 

Tags:
Leave a comment