BeLux Blog
Share

Cisco Meraki houdt 1.000 gebruikers online in het Sint-Angela Instituut


March 18, 2019


Een computerpark van een vijfhonderdtal computers en ongeveer duizend gebruikers beheren met anderhalve IT’er. Geen eenvoudige klus en toch is dat exact wat het IT-team van Instituut Sint-Angela uit Tildonk doet. Met zo’n takenpakket is Liesbeth Maes, ICT-coördinator van de school, voortdurend op zoek naar manieren om het werk eenvoudiger en vlotter te maken. Toen het tijd werd om het wifi-netwerk te upgraden vertrouwde ze op de expertise van Driezen IT. Samen kozen ze voor Cisco Meraki.

Van Airport naar Meraki

Voor de overstap naar Meraki, gebruikte Sint-Angela Apple Airports om de school te voorzien van wifi. De school is in de laatste jaren echter geleidelijk gegroeid en de Airports bleken steeds meer ontoereikend om die groei te ondersteunen, legt Liesbeth Maes uit: “Initieel kozen we voor die toestellen omdat ons park heel wat Apple-toestellen bevatte. Met de groei van onze school stootten we echter al snel tegen de beperkingen. De Airports kunnen niet centraal beheerd worden, waardoor elke router apart moet worden geconfigureerd. Bovendien hadden we geen duidelijk zicht op het net. Bij problemen hadden we vaak het raden naar een oorzaak en moesten we vertrouwen op trial-and-error.”

“We zochten dus een centraal en liefst ook vanop afstand beheerd netwerk. We klopten aan bij Driezen IT met wie we al lang samenwerken. Via een wireless site survey brachten we de school in kaart om zo de optimale plaats van de access points te bepalen. Op basis van hun uitgebreide rapport en vertrouwende op hun expertise, kozen we uiteindelijk voor Meraki access points met een bijhorend fiber-netwerk en switches als backbone. Dat hebben we ons nog geen minuut beklaagd,” gaat Maes verder. “Als er een ding is waar ik spijt van heb, dan is het dat we dit niet eerder hebben gedaan.”

Meer tijd voor automatisatie

Het computerpark van Instituut Sint-Angela is allesbehalve klein. Het onderhouden is geen sinecure en dus is het IT-team dat anderhalve vrouw groot is voortdurend op zoek naar manieren om efficiënter te werken, aldus Liesbeth Maes: “Problemen met wifi zijn met Meraki veel sneller opgelost. Maar op die twee jaar hebben we eigenlijk nog geen enkele klacht gehad over ons netwerk. Een groot verschil tegenover vroeger. Door de beveiligingsschil van Cisco Umbrella moeten we bovendien minder vaak computers opnieuw installeren omdat we minder virusaanvallen krijgen op de toestellen. Die gewonnen tijd is als goud voor ons en kunnen we gebruiken om nog meer van ons werk te automatiseren. Zo kunnen we het ook met ons kleine team redden!”

Cisco Meraki wordt een vaste waarde

De school is overtuigd van hun nieuwe netwerk. “Ook in de toekomst zal Cisco Meraki een grote rol spelen. We zullen sowieso nog een nieuwe firewall en camera’s nodig hebben. Het staat nu al buiten kijf dat die van Meraki zullen zijn. Dat modulaire aspect is een van de redenen waarom we zo tevreden zijn. Daarom raden we ook onze zusterschool aan om een Meraki-netwerk aan te leggen. Nu hebben leerlingen geen toegang tot wifi, maar in de toekomst zullen onze leerkrachten via een tool een tijdelijk apart net kunnen maken voor hun lokaal. Zo kan er in de les meer digitaal gewerkt worden. De Meraki API is hierin cruciaal. Die laat immers toe om het netwerk uit te lezen en aan te sturen via zelfgeschreven PHP- of Phyton-programma’s,” concludeert Liesbeth Maes.

Tags:
Leave a comment