BeLux Blog
Share

Cisco België organiseert de eerste Python-challenge in ons land


February 26, 2018


Python is nog altijd een grote onbekende in bachelor- en masteropleidingen informatica. Hoewel inmiddels al bijna dertig jaar oud, is Python toch een van de programmeertalen van de toekomst.

Niet alleen is Python uitermate geschikt voor ontwikkeling van software-defined ICT – en het datacenter van de toekomst zal vooral door software worden aangestuurd, ook maakt ze het mogelijk om eenvoudig interfaces te programmeren tussen systemen (API). Dat geeft Python een streepje voor in het Internet of Things, dat immens groeit. Parallel groeit de Python community ook pijlsnel. Samen met EDITx en de ECAM-hogeschool organiseert Cisco nu de allereerste Python-challenge in België. Daarmee willen de taal meer onder de aandacht brengen.

Bij Cisco ontwikkelen we immers al een tijdje met Python. We gebruiken de taal onder meer om code te ontwikkelen voor Cisco Spark, voor fog computing en voor onze digital ceiling. Zo ook mijn collega Stijn Dubrul, die als ingenieur in onze R&D-teams werkt: “Het maakt niet uit of je een website wilt lanceren, software voor systeemadministratie wilt ontwikkelen of cloudtoepassingen wilt activeren. Met Python kan het allemaal. Het grootste voordeel is dat het de automatisatie heel sterk vergemakkelijkt. Het maakt programmeren leuk, de code ‘leest’ ook gemakkelijk en de taal heeft ok nog eens een aantal killer features, zoals ‘batteries included’. Dat is een uitgebreide bibliotheek met vooraf gecodeerde instructies. De gebruiker hoeft geen aparte pakketten te downloaden of zelf te programmeren. Je wint er heel veel tijd mee.”

DevNet

De wedstrijd die we met EDITx op poten zetten, past perfect in onze ontwikkelaarsprogramma Cisco DevNet. Daarmee willen we de developer community helpen om toepassingen ontwikkelen die gebruikmaken van de API’s van onze producten en platformen. Op de Cisco DevNet website kunnen de ontwikkelaars terecht met vragen, leertrajecten en sandbox omgevingen om te leren coderen en apps te testen.

Je vindt er onder meer de introductiecursus Learning How to Code with Python, naast 84 andere Python-modules. Ook elders op het internet vind je tal van cursussen om met Python te leren werken. Volgens collega Stijn is het erg gemakkelijk aan te leren. Python-programmeurs hebben ongeveer de grootste jobzekerheid, ze kunnen haast in alle toepassingsgebieden aan de slag.

Finaleronde met 20 kandidaten

Voor deze eerste challenge hebben we een Europese jury gevormd. Elk lid heeft een aantal vragen geformuleerd en we hebben zo een online quiz van een 30-tal vragen samengesteld. Nadien zullen we de 20 beste kandidaten uitnodigen voor een finaleronde bij Cisco op 18 april. Er zijn twee competities: een voor IT-studenten en een voor professionals. Aan de finale nemen telkens tien kandidaten deel.

Deelnemen aan de Python-challenge kan tot 6 april.

Tags:
Leave a comment