BeLux Blog
Share

BYOD bij Cisco: 50% minder kantoorruimte nodig


September 15, 2014


Het heeft nog niet echt gezomerd dit jaar. Tegen het einde van de week is er beterschap. Gelukkig maar, want ik werk op zonnige dagen graag al eens thuis. Kan ik na de uren snel de fiets op. En ik ben lang niet de enige. Want een op vijf werknemers werkt dagelijks buiten de eigen kantoorlocatie, blijkt uit een onderzoek van iVOX. U zorgt er dus maar beter voor dat uw bedrijfsnetwerk klaar is voor die ‘nieuwe werkers’. Maar hoe pak je nu zo’n bring your own device -project aan?

Van start met BYOD

Ik merk dat mensen vooral draadloos connectie zoeken met bedrijfsnetwerken, en volgens Cisco’s Visual Networking Index zullen er in 2018 voor het eerst meer mobiele dan vaste internetverbindingen zijn. Zorg dus in eerste instantie voor een goed bedraad en een krachtig draadloos netwerk met voldoende dekking. Stel je de vraag of je overal WiFi nodig hebt, en zo ja, met hoeveel personen tegelijk men verbinding maakt. Auditoria, stadions of conferentiecentra hebben wat dat betreft andere noden.

Naast WiFi willen gebruikers ook verbinding kunnen maken via het vaste netwerk, via het mobiele telefoonnetwerk en van thuis. Traditioneel zijn daar vier beheermodules voor nodig, waardoor je een beperkt zicht hebt op het geheel en het ook voor de gebruiker complexer wordt. Cisco heeft draadloze en bedrade netwerken laten samensmelten in unified access: one policy, one management en one network. Het maakt niet uit waar je bent, je krijgt dezelfde diensten. Vanuit één plek bekijken we met welke toestellen en op welke manier je probeert verbinding te maken en hoe we de beveiliging moeten inregelen. Cisco is daar behoorlijk uniek in.

Investeer ten tweede in een beheermodule voor de beveiliging en het beheer van de netwerktoegang, bijvoorbeeld via de Cisco’s Identity Services Engine (ISE). Want cybercrime stijgt nog elke dag volgens het annual security report, ook van Cisco. Met onze ISE kun je bepalen wie verbinding zoekt met het bedrijfsnetwerk, in welke context dat gebeurt en welke data je wilt vrijgeven aan dat toestel.

Virtueel of fysiek

Cisco biedt BYOD aan in twee smaken: BYOD Smart Solution met routing, switching en ISE dat je ter plekke installeert of in een private cloud. Bovendien kan je kiezen tussen gevirtualiseerde netwerken en beveiliging of hardware. Als je wil integreren met een mobile device manager biedt zo’n klassieke opstelling of private cloud de beste oplossing. Wil je een iets eenvoudigere opstelling, dan kun je kiezen voor draadloze antennes van Cisco Meraki met beheer in de public cloud.

Ten slotte is het belangrijk om goed te analyseren hoe de nieuwe werkomgeving er moet uitzien en desnoods ook een stappenplan uit te tekenen om op een evolutieve manier BYOD te implementeren. Bij Cisco evalueren we zelf doorlopend onze kantoorinrichting en BYOD-beleid. Door de invoer twee jaar geleden van virtuele en ‘flexdesks’ hebben we tot 50% bespaard op kantoorruimte. Reken maar uit!

Tags:
Leave a comment