BeLux Blog
Share

Alexander goes Digital: het zit goed met de agenda, nu nog de uitvoering


March 20, 2015


Hoog politiek bezoek op het Beltug VIP event deze week. Vice-Eerste Minister voor Digitale Zaken en Telecom Alexander Decroo kwam zijn Digitale Agenda toelichten. En dus spitste ik de oren, want de voorbije jaren ontbrak het ons toch een beetje aan een échte digitale agenda. Vanzelfsprekend was ik benieuwd hoe wij konden bijdragen aan zijn plannen.

Decroo klonk gepassioneerd. Zo was hij behoorlijk onder de indruk van het recente Mobile World Congress in Barcelona. Daar kom je normaal inderdaad niet zo veel ministers tegen, wel massa’s techneuten. “Iedere Belgische CEO zou dit forum moeten bezoeken”. Voilà! Het zou niet de laatste keer zijn dat hij de bal juist sloeg.

decroo.belgium.be

decroo.belgium.be

Ik hoor Decroo graag spreken. Hij verliest zich niet in allerlei details of nerdie snufjes, maar gaat naar de grond van de zaak: zijn digitale agenda moet zorgen voor economische groei. Hij baseert zich op objectieve feiten en analyses van o.a. Bruno Colmant die duidelijk aantonen dat ICT misschien wel de belangrijkste motor voor economische groei is in onze Westerse wereld, dus ook in België.

“Onze” minister ziet 5 grote hoofdstukken in de Digitale Agenda

1. Connectiviteit

“Met bijna universele toegang tot 30Mbit/sec zijn wij bij de beste van Europa wat betreft vast internet” stelde de Minister. Tegen 2020 wil hij dat 50% van de belgen over 1 Gigabit/sec beschikt. Ik kan dit enkel toejuichen. “Wij hebben evenwel nog een lange weg te gaan met ons mobiel netwerk”. Wij staan pas op plaats 21 in Europa: werk aan de winkel dus!

De economische impact van mobiele communicatie is ondertussen veel groter dan het vast netwerk. Daarom haalde hij nog eens de ‘veel te strenge’ stralingsnormen van het Brussels aan voor de mobiele operatoren aan.

Hij stond ook even stil bij het belang van Internet of Things, iets waarvan wij bij Cisco overtuigd zijn dat dit de allerbelangrijkste evolutie van het internet is, en waar wij een leidende rol spelen.

2. E-business en E-Commerce

Decroo benadrukte hij de achterstand die België aan het oplopen is en de noodzaak om een en ander te doen om wat meer flexibiliteit toe te laten in onze retail business.

decroo.belgium.be - digital minds

decroo.belgium.be – digital minds

3. Cybersecurity

Cyberbeveiliging kon in de aanloop naar Infosecurity uiteraard niet ontbreken. De Minister vermeldde een aantal recente initiatieven in België.

4. Opleiding

Hij stond ook stil bij de absolute noodzaak om – in het algemeen – de “digital skills” in België verder te ontwikkelen en veel meer aandacht te besteden aan STEM in het onderwijs.

5. E-Governement

Ten slotte had de Minister het over e-Government; De Belgische overheid heeft al heel wat gerealiseerd, maar er blijft nog werk aan de papierwinkel.

In mijn gesprekken met het publiek na afloop hoorde ik unaniem lof over de inhoud en de manier waarop Minister Alexander Decroo de Digitale Agenda aanpakt. Ik kan dit alleen maar beamen.

Conclusie: het zit goed met doelstellingen en de agenda. Nu komen er – hopelijk – 5 jaar waar wij samen met de Minister werk kunnen maken van een écht Digitaal België.

Tags:
Leave a comment