BeLux Blog
Share

Alea jacta est


February 22, 2016


Enige tijd geleden ontving ik een brief van de Rijksdienst voor Pensioenen. Die begon als volgt: “Geachte heer, wij hebben uw recht op rustpensioen als werknemer ambtshalve onderzocht. Weldra hebt u recht op een maandelijks brutobedrag én een maandelijkse pensioenbonus.” Mij bevalt vooral de uitdrukking rustpensioen en pensioenbonus. Ik krijg dus een bonus om uit te rusten. Het wordt eventjes wennen.

Al geruime tijd geleden had ik intern aangekondigd dat ik de ronde getallen van 65 (leeftijd) en 10 (dienstjaren) zou eren, en zo geschiedt. Het gaf ons tijd en gemoedsrust om in alle sereniteit op zoek te gaan naar een nieuwe General Manager voor Cisco België en Luxemburg.

Disruption

Eén zaak is zeker: het worden erg boeiende jaren voor deze man of vrouw. Onze markt bevindt zich immers op een tipping point: zowel technologie als vernieuwende businessmodellen breken aan een rotvaart door en duiken vanuit de meest onverwachte hoeken op. We zijn nog maar net vertrouwd met tot voor kort ietwat complexe begrippen als cloud, data analytics, 4G en 5G, virtualisatie, internet of things, cybersecurity en collaboration of het nieuwe technologisch geweld komt eraan: containers, micro services, blockchain, enzovoort.

Al deze technologieën dienen als basis voor jonge bedrijven die hun markt op hun kop zetten. De voorbeelden zijn gekend: Spotify, Uber of AirBnB. Maar reken maar dat een start-up als LendingClub de banksector angst inboezemt. Er zijn honderden start-ups die als waarachtige beeldenstormers onze wereld door elkaar schudden. Traditionele bedrijven moeten het nu erg slim spelen.

So, what’s up Cisco?

Wel, om het met de woorden van mijn goede vriend Peter Hinssen te beantwoorden : “The network always wins”.

Peter was waarschijnlijk net iets te jong om zich 2 markante gebeurtenissen uit 1984 te herinneren, en ik heb het nu eens niet over George Orwell. In 1984 deed ene John Gage de historische uitspraak “The network is the computer”. Vandaag is die uitspraak actueler dan ooit tevoren. En zou het toeval zijn dat Cisco opgericht werd in datzelfde jaar?

Vandaag is Cisco de absolute koploper in netwerkland. Cisco’s visie dat IP, het Internet Protocol, de universele standaard zou worden is duidelijk. Intelligente netwerken vormen de fundering voor groeidomeinen als cloud, analytics, internet of things, micro services, cybersecurity, next generation datacenters, enzovoort. Het is net in deze domeinen dat Cisco vandaag hyperactief is, met een combinatie van eigen ontwikkelingen, gerichte overnames en nieuwe ecosystemen.

Cisco is klaar om ook de komende jaren zijn stempel te drukken in de digitale wereld en klanten te helpen met hun transformatie. In zijn afscheidsspeech in juli gaf John Chambers nog een knaller van een waarschuwing: maak er werk van of je wordt uit de wielen gefietst.

Mijn opvolg(st)er erft een stevig platform van uitstekende medewerkers, een grote schare tevreden klanten en het beste netwerk van business partners. Een solide basis om het vernieuwende en versnellende Cisco gestalte te geven in Belux.

Ik wens hem/haar het allerbeste!

Leave a comment

2 Comments

 1. Pol,

  Welkom in de wereld van de gepensioneerden! Er gebeurt hier ook heel wat.. Ik wens je een mooie en supervruchtbare tijd.

  Het allerbeste,

  Rik

 2. Pol,

  Hierbij nogmaals mijn absolute dank voor de leuke/boeiende jaren bij Mobistar!!! U hebt mijn loopbaan sterk en positief beïnvloed.

  Ik wens je het allerbeste in je “nieuwe” carriere. Ik weet wel zeker dat stil zitten niet mogelijk zal zijn en de tuin in de Reukenwegel op orde krijgen zal ook de ambitie niet zijn zeker?

  Ik heb er het volste vertrouwen in dat, ook nu, jouw grote wijsheid u op het juiste pad zal brengen…

  Heel veel geluk toegewenst!

  Kurt De Man