Cisco Suomi
Share

MWC – Suuruuden markkinat


1.3.2016


Helmikuinen Barcelonan Mobile World Conference (MWC) kolkuttelee mittakaavaltaan käsityskyvyn rajoja: neljän päivän aikana yli 100 000 kävijää, suurimmat osastot tuhansia neliömetrejä, kaikki kahdeksan hallia täynnä.

Tänä vuonna messulattialla liikkui myös ryhmiä eri yritysten ja teollisuusjärjestöjen opastetuilla kierroksilla. Messualue alkaakin muistuttaa pientä kaupunkia muutenkin kuin etäisyyksiltään. Ciscon toimitusjohtajan Chuck Robbinsin yhteenveto kohokohdista on täällä.

Keinotodellisuus oli johtava teema kuluttajatarjoomassa sekä laitevalmistajien ja operaattoreiden osastoilla. The Economist näytti olevan tästä samaa mieltä. Viihde oli johtava keinotodellisuuden sovellus, ja siitä löytyi monia hienoja demoja, kuten SK Telecomin mäkihyppysimulaattori.

Myös muita käyttökohteita löytyi. Itse kokeilin esimerkiksi simulaatiota siitä, miten auto käyttäytyy kuljettajan ollessa alkoholin vaikutuksen alaisena. Sovellukselle on helppo keksiä käyttöä koulutuksessa ja valistuksessa.

SK Telecom mäkihyppysimulaattori
Isot verkkolaitelaitevalmistajat pitävät messuosastonsa käytännössä suljettuna. Nähtävissä olevat pääviestit olivat kuitenkin toistensa kaltaisia: 5G, esineiden internet IoT ja virtualisointi.

Johtavana teemana 5G:ssä oli entistä parempien yhteysnopeuksien tarjoaminen yhdistämällä erilaisia yhteysteknologioita. Tämä on omiaan parantamaan myös video- ja keinotodellisuuskokemuksia. Tärkeää tässä on verkkojen konvergoituminen yhdeksi yhteystekniikasta tai -tavasta riippumatta.

Ciscon MWC:ssä lanseeraama Ultra Services Platform tukee vahvasti tätä ajatusta ja edustaa arkkitehtuuriltaan tärkeää kehitysaskelta kohti 5G:tä. Myös erilaisia 5G:n mahdollistamia palveluita demottiin runsaasti. Skaalan toisessa päässä olivat runsaasti suorituskykyä vaativat erilaiset teräväpiirtovideopalvelut ja toisessa erilaiset IoT-palvelut.

Palveluntarjoajien osastoilla oli usein esillä kaikki mainitut teemat: IoT, 5G ja keinotodellisuus. Monet olivat rakentaneet pienen mittakaavan käytännön demoympäristön näistä. Tämäkin osaltaan osoittaa sovellusten olevan tulossa käytäntöön. Esillä oli paljon älykkään pysäköinnin ja älyliikenteen sovelluksia, erilaisia älykaupunkisovelluksia ja toimialakohtaisia ratkaisuja.

Toimialakohtaisia sovelluksia esittelivät paljon myös eri ohjelmistotalot. Alla olevissa kuvissa on esimerkit älypysäköinti- ja älymaanviljelydemoista. Samat sovellukset toistuivat eri osastoilla.

älypysäköintiälymaanviljely

IoT-demot oli tyypillisesti tehty vahvasti sovellus edellä, mutta myös teknologiasta puhuttiin. Osa tukeutui Low Power Radio -teknologioihin. Niiden tavoitteena on mahdollistaa IoT entistä edullisemmin, jolloin sensoreilla voidaan seurata yhä edullisimpia asioita. Nämä teknologiat ovat tärkeässä asemassa, kun mennään kohti vuotta 2020 ja 50:tä miljardia verkkoon kytkettyä laitetta.

Kokonaisuutena neljään päivään mahtui reilu 65 000 askelta, parikymmentä palaveria, hyviä tapas-päivällisiä, paljon vanhoja tuttuja ja vähän unta. Perjantain paluulento oli täynnä melko väsynyttä porukkaa, mutta kyllä tämän reissun saldo jäi plussalle – kuten aina ennenkin.

Riku Helander, @rikuhe

Tags:
Leave a comment