Cisco Suomi
Share

Cisco Live – kaikkea digitaalisesta katosta pakolaiskonttiin


24.2.2016


Historian suurin ja kaunein eurooppalainen Cisco Live! -tapahtuma pidettiin viime viikolla Berliinissä. Paikalla oli 12 000 osallistujaa verkottumassa ja oppimassa uutta.

Ohjelmoinnin lisääntyminen oli silmiinpistävää. Erilaiset devnet– ja API-työpajat olivat tupaten täynnä koodareita, kun menneinä vuosina heitä oli vain kourallinen. Tie vie selvästi ohjelmistopohjaisiin verkkoihin, eikä verkkolaitteita konfiguroida enää yksittäisinä komponentteina vaan automatisoituina kokonaisuuksina.

Esineiden internet -rintamalla (IOT) esiteltiin muun muassa Ciscon Digital Ceiling -ratkaisu. Siinä Philipsin valmistamat led-valaisimet saavat sähkönsä kytkimestä Ethernetin kautta – ei enää kalliita sähkökaapelointeja vaan tavallista datakaapelia valaisimiin. Valaisimia voi ohjata samassa verkossa olevalla langattomalla laitteella, kuten iPadilla, joka myös tunnistaa valaisimen valon tehokkuuden.

Tietoturvaa painotettiin IOT:n kohdalla paljon, eikä syyttä. Verkkoon kytkettyjen IOT-laitteiden määrä kaksinkertaistui viime vuonna. Lisäksi ällistyttävän moni tehdasautomaatioverkko on yhteydessä julkiseen verkkoon, vaikka niitä pidetään suljettuina verkkoina.

Kiteytetysti verkon pitää kyetä tunnistamaan automaattisesti siihen kytketyt laitteet ja luvittaa ne niille määritellyin oikeuksin. Lisäksi verkon pitää tunnistaa hyvä ja paha liikenne sekä rajoittaa/estää mahdollinen paha liikenne.

Pilvipohjaisesti ohjattuja verkkoratkaisuja oli tutun Cisco Merakin ohella nyt myös Connected Mobile Experiences -ratkaisu. Siihen voi liittää yrityksen oman paikallisen langattoman verkon ja tarjota siten entistä parempaa käyttäjäkokemusta käyttäjille sekä analysoida, miten he käyttävät verkkoa ja palveluita.

Livessä esiteltiin myös Ciscon Hampurin kaupungille lahjoittama ja rakentama pakolaisten vastaanottokontti avuksi pakolaisvirtojen vastaanottoon. Kontissa vastaanottovirkailija saa videon välityksellä reaaliajassa tulkkipalvelut eri maiden kielillä, jolloin kirjaaminen tapahtuu sujuvasti asiakkaan omalla kielellä.

Kontissa on tila myös lääkärin vastaanotolle. Siellä lääkäri voi tutkia potilaan verkkoon liitetyin lääketieteellisin laittein, joista potilastiedot siirtyvät reaaliajassa terveydenhuoltojärjestelmään ja aina apteekkiin asti. Videon avulla sairaanhoitaja voi tehdä toimenpiteet ja lääkäri nähdä tutkimustulokset suoraan omalta ruudultaan.

Pakolaiset saavat nopeasti kiireelliset palvelut ja mahdollisen lääkityksen kuormittamatta kaupungin sairaaloita tai terveyskeskuksia.

Digitalisaatiosta suurin oppi oli se, että pitää olla nopea ja uskaltaa kokeilla uutta. Tässä meillä Suomessa on paljon opittavaa.

Toivottavasti ensi vuoden Euroopan Ciscon Live!:ssä näemme suomalaisia asiakkaita esittelemässä vaikka digikoulua!

Juhapekka Santamäki

Tags:
Leave a comment