Cisco Suomi
Share

Koulu digitalisaation edelläkävijänä


25.11.2015


Digitalisaatio on oman aikamme teollinen vallankumous. Digitalisaatio mullistaa tapojamme toimia, tuottaa palveluita ja ohjata yhteiskuntaa, aivan kuten höyrykone ja sähkö tekivät aikoinaan. Näin totesi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner keynote-puheessaan Cisco Connect 2015 -tapahtumassa, ja ministeri on aivan oikeassa.

Digitalisaation tahti on ennennäkemätöntä. Teknologisten murrosten vaikutuksia on totuttu mittaamaan vuosikymmenissä tai vuosisadoissa, mutta digitalisaation vaikutukset näkyvät vuosissa, kuukausissa tai joskus jopa päivissä.

Haasteena ei niinkään ole teknologian kehityksen edistäminen, vaan sen valjastaminen hyötykäyttöön yhteiskunnassa. Tietokoneet nopeutuvat ja tehostuvat edelleen – siitä ei tarvitse huolehtia. Paljon isompi kysymys on se, miten luomme tästä kaikesta tiedon ja teknologian määrästä toimivan kokonaisuuden.

Koululla on tässä hankkeessa keskeinen tehtävä. Opetusta voidaan kehittää huomattavasti digitalisaation luomilla keinoilla, ja tämän päivän nuoret diginatiivit ovat tulevaisuuden innovoijia ja kehittäjiä.

Uuden ajan koulua ei kuitenkaan rakenneta vanhan ajan keinoilla. Digitalisaatio ei toteudu kampeamalla päätelaitteita luokkahuoneisiin kuin kivihiiltä voimalaitokseen.

Digitalisaation toteuttaminen vaatii isojen kokonaisuuksien hahmottamista. Päätelaitteiden tueksi tarvitaan hyviä ja tietoturvallisia sovelluksia opetukseen. Toimivalla videojärjestelmällä kotona tai vaikka sairaalassa olevat oppilaat saadaan mukaan opetukseen. Kun tämä kytketään toimivaan äänijärjestelmään, luokkahuoneessa olemisen tuntu on aito.

Digitalisaatio ei myöskään rajoitu pelkästään opetukseen, sillä esimerkiksi koulun LVI-järjestelmät voidaan digitalisoida, niin että koko kiinteistö tukee opetusta parhaalla mahdollisella tavalla.

Tämänlaisella kokonaisajattelulla teknologia saadaan parhaiten palvelemaan yhteistä hyvää ja luomaan parempia palveluita. Digitalisaatiota ei toteuteta millään yksittäisellä vippaskonstilla.

Katso ministeri Bernerin puhe Cisco Connectissa tästä

Leave a comment