Cisco Suomi
Share

IT:n on aika syntyä uudelleen


3.11.2015


IT on vain kuluerä. IT ei ole ydinliiketoimintaamme. IT ei pysty tarjoamaan haluamiamme palveluita. IT-palvelut ovat kalliita ja hitaita.

Kuinka moni teistä on kuullut nämä ja monta muuta negatiivista kommenttia IT:stä? Kuulen harvoin kehuttavan IT:tä, jollei kyseinen organisaatio ole pystynyt leikkaamaan sen avulla kuluja merkittävästi tai esimerkiksi vähentämään merkittävästi henkilöstöstä.

Mutta hetkinen… Eikö yleensä ole tapana pyrkiä eroon asioista, jotka tuovat vain kustannuksia?

Kannattaisiko organisaatioiden luopua IT-panostuksista ja siirtää säästetyt rahat työntekijöiden hyvinvointiin, tuotekehitykseen ja osakkeenomistajille jaettavaksi?

Vastaus: ei kannata. Kaikki tietävät, että olemme riippuvaisia IT:n palveluista hyvässä ja pahassa. Organisaatioiden toiminta pysähtyisi täysin tai ainakin vaikeutuisi merkittävästi ilman IT:n panosta.

Olemme lisäksi yhdessä historian suurimmassa taitekohdassa, jossa digitaalisuus, kaiken internet ja kyberturvattomuus haastavat kaikenkokoiset organisaatiot toimialasta tai ydinosaamisesta riippumatta.

Nyt tulisi arvioida IT:n rooli tulevaisuudessa ja tehdä sen mukaisia todellisia organisatorisia muutoksia. Organisaatioissa tulee rakentaa tarvittavaa osaamista vastaamaan uuden toimintaympäristömme vaatimuksia.

Tulevaisuudessa mietimme, miksi vielä vuonna 2015 IT oli organisaatioissa omana saarekkeenaan emmekä pyrkineet yhdistämään maailmanluokan toimialaosaamistamme ja digitaalisuuden osaajia ja näin saavuttamaan innovatiivisesti yhteisesti tavoittelemiamme tuloksia.

On hyvä huomata, että monessa organisaatiossa valtaosa IT:n ajasta menee yhä ”tulipalojen” ja ”operatiivisten haasteiden” parissa. Selkeä syy tälle on, ettei monessa organisaatioissa ole satsattu IT-infrastruktuuriin tarpeeksi ja riittävän ajoissa.

IT-infrastruktuuriin pätee sama asia kuin Suomen tieliikenneverkostoon. Jos tiettyjä investointeja ei tehdä yhteisen arkkitehtuurisen vision perusteella, on lopputuloksena rapautuva infrastruktuuri. IT-alalla se tulee jossain vaiheessa olemaan todellinen este Suomen digitalisoitumiselle.

Pilvet ovat pilviä, joita on kaunista katsella, mutta jotka tuuli voi puhaltaa nopeastikin pois taivaalta. Vahva infrastruktuuri on kuin tieverkosto, joka kestää ja palvelee meitä vuosia.

Pidetään siis huolta IT-infrastruktuurimme kehittämisestä ja päivittämisestä.

Leave a comment